Sve što ste željeli znati o Christianu Louboutinu i legendarnim crvenim potplatima

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Postavlja se izložba posvećena pariškom vunderkindu. Kako je “dijete ulice”, koje utjelovljuje zaigranu drskost likova Truffautove novovalne sage, izraslo u svjetski priznatog dizajnera Christiana Louboutina, kojemu muzej Palais de la Porte Dorée upravo priprema spektakularni hommage na kojem rade najjače kustoske snage Francuske?

U dvanaestoj se u stankama među činovima ubacivao na kazališne predstave, u četrnaestoj se s kvartovskom ekipom “cvrčaka” švercao u noćne klubove, u šesnaestoj je izbačen iz liceja zbog 64 poludnevna izostanka koja je skupio plešući do zore u kultnom Palaceu, okupljalištu intelektualne i glazbene kreme kraja 70-ih…

Kako se buntovni tinejdžer i miljenik pariške party scene 80-ih u samo nekoliko godina prometnuo u kralja glamuroznih crvenih potplata koje stvaraju ovisnost i prodaju se u milijunskim primjercima? Kako je “dijete ulice”, koje utjelovljuje zaigranu drskost likova Truffautove novovalne sage, izraslo u svjetski priznatog dizajnera Christiana Louboutina, kojemu muzej Palais de la Porte Dorée upravo priprema spektakularni hommage na kojem rade najjače kustoske snage Francuske?

Odgovor je, s obzirom na “živopisnu” mladost, možda neočekivan – zahvaljujući predanom radu, beskrajnom talentu i vokaciji koju za postolarsko umijeće osjeća od 11. godine.

Rođen 7. siječnja u pariškom 12. arondismanu, Christian je iznenađenje. Doslovno. Roger i Irene, Bretonci u ranim četrdesetima, brižni roditelji triju tinejdžerica od 12, 14 i 16 godina, pokazuju čudesnu privrženost prema dugo željenom sinu kojemu se više nisu nadali. Njihov miljenik, međutim, nije nimalo nalik svojim plavokosim i plavookim sestrama. Maslinasta put, tamna kovrčava kosa, crne oči… Razlika je primjetna i dječarac, očaran egipatskim piramidama te hijeroglifima, često tone u san pletući priče o svojoj sudbini posvojenog siročeta faraonskog podrijetla. Na istinu, koja je sve vrijeme bila obiteljska javna tajna, Christian će čekati više od pola stoljeća, sve dok mu je u 53. godini ne otkrije jedna od sestara: on je, zapravo, plod strastvene ljubavi njegove majke s jednim… Egipćaninom…

Više o životnim okolnostima i karijeri flambojantnog postolarskog maga, Christiana Louboutina, kao i izložbi koja se priprema njemu u čast, pročitajte u tekstu Ane Ahel u posljednjem broju ELLE časopisa.

Share.

Comments are closed.