Summit NATO-a u Londonu i Trumpove packe Macronu, ali i Europi

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U Londonu se održava dvodnevni NATO summit u povodu 70. obljetnice osnutka. U glavni grad Velike Britanije stigli su čelnici 29 zemalja članica tog obrambenog saveza koji će razgovarati o brojnim pitanjima, a posebno o sigurnosnim izazovima.

U Buckinghamskoj palači okupilo se 29 čelnika zemalja članica NATO-a uključujući i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića. Nakon kraljice primanje za njih organizira i britanski premijer Boris Johnson u Downing Streetu. Ovaj summitu događa se uslijed pritisaka koji dolaze s različitih strana. Tu su opetovani zahtjevi američkog predsjednika Donalda Trumpa za povećanjem izdvajanja za obranu.

Kritičari kažu kako mu je glavna namjera osigurati poslove za američku obrambenu industriju. Glasan u svojim kritikama prema savezu je i francuski predsjednik Macron koji govori o moždanoj smrti saveza i o nesposobnosti za buduću suradnju na ključnim pitanjima. Problem je i turska suradnja s Rusijom oko nabavke oružja, a i razmirica nakon što je predsjednik Erdogan rekao kolegi Macronu da zbog komentara o NATO-u provjeri da i sam nije pretrpio moždanu smrt. Atmosfera je zategnuta, javlja reporter HRT-a Gordan Žvanović.

Hrvatsko izaslanstvo predvodi premijer Andrej Plenković, a s njim su još i ministri obrane i vanjskih i europskih poslova Damir Krstičević i Gordan Grlić Radman. Ondje će preuzeti obvezu da će Hrvatska tijekom pet godina povećati izdvajanje za obranu od 2% BDP-a. To je povećanje od 9,5 milijardi kuna godišnje ili 40%.

Uoči summita američki predsjednik Donald Trump sastao se s francuskim kolegom Emanuelom Macronom, čiju je prijašnju izjavu o “kliničkoj smrti” NATO-a nazvao vrlo uvredljivom. Dvojica predsjednika žustro su raspravljali i o američkom zahtjevu da Europa uzme natrag stotine boraca tzv. Islamske države koje su uhvatili u Siriji te da im sude, inače će ih Amerikanci pustiti.

“Mnogi su iz Francuske, Njemačke, Velike Britanije, uglavnom iz Europe, ali nisam još o tome razgovarao s predsjednikom. Želite li malo lijepih boraca ISIL-a?”, upitao je Trump sa dobrom dozom sarkazma.

Trump se sastao i s prvim čovjekom Saveza Jensom Stoltenbergom. Također SAD je pozvao Tursku da podrži obrambeni plan NATO-a za Poljsku i baltičke zemlje. Turska to zasad odbija i traži veću političku potporu Saveza u borbi protiv kurdskih milicija u Siriji.
Uoči jubilarnog summita Sjevernoatlantskog saveza, a prije večernjeg banketa sudionika skupa i britanske kraljice, u Londonu su se okupili prosvjednici. Izvikivali su mnoge kritike na račun politike aktualnog američkog predsjednika.

“Vrlo, vrlo gadna izjava”

Američki predsjednik Donald Trump po dolasku u London na summit NATO saveza odmah je iskoristio priliku za kritiziranje francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji je nedavno izjavio da je taj savez “moždano mrtav” jer njegove članice više ne surađuju na ključnim pitanjima.

NATO je dosad imao važnu ulogu i služio je velikoj svrsi, a Macronove su kritike “vrlo uvredljive”, poručio je Trump. Dodao je kako se ne bi čudio da se Francuska odcijepi od NATO-a, ali nije dodatno objasnio zašto tako misli.

“To je jedna vrlo, vrlo gadna izjava. Mislim da oni u Francuskoj imaju visoku stopu nezaposlenosti. Francuska ekonomski uopće ne stoji dobro. To je vrlo teška izjava kad je u Francuskoj takvo stanje i kad pogledate što se tamo događa. Imali su vrlo nemirnu godinu. Ne možete ići uokolo i davati takve izjave o NATO-u. To pokazuje nepoštovanje”, smatra Trump.

Trump je rekao i da dok SAD-u NATO najmanje koristi, nitko drugi taj savez zapravo ne treba više od Francuske.

“Njihova je izjava vrlo opasna”, naglasio je Trump.

Trump, međutim, nije jedini koji je oštro kritizirao Macrona zbog navedene izjave o moždanoj smrti Saveza. Ranije je to učinio i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, koji je poručio da je Macron zapravo onaj koji je “moždano mrtav” te da francuski predsjednik ima “bolesno i plitko razumijevanje terorizma”.

(Izvor: Agencije)

Share.

Comments are closed.