Što je pet generala HVO-a reklo o odličjima predsjednika Hrvatske za ‘Oluju’: Ispravljena povijesna nepravda i priznata žrtva HVO-a

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Po prvi put odličja su išla i na adresu postrojbi HVO-a koje su sudjelovale u ‘Oluji’, a ista su, u njihovo ime, uručena nekadašnjim zapovjednicima. Redom Nikole Šubića Zrinskog odlikovane su 1. gardijska brigada HVO-a Ante Bruno Bušić, 2. gardijska brigada HVO-a, 3. gardijska brigada HVO-a Jastrebovi – Vitez, 4. gardijska brigada HVO-a Sinovi Posavine i Specijalna policija MUP-a HR HB. Nekadašnji zapovjednici gardijskih brigada HVO-a i Specijalne policije MUP-a HR HB, koji su u ime svojih postrojbi primili odličja, ekskluzivno za Dnevni list, komentiraju njihov značaj kao i priznanje žrtve i doprinosa pripadnika HVO-a.

Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH, Zoran Milanović sinoć je za ratne zapovjednike priredio prijem na Kninskoj tvrđavi, a povodom svečanog obilježavanja Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 25. obljetnice VRO ‘Oluja’.

Po prvi put odličja idu za postrojbe HVO-a

Po prvi put odličja su išla i na adresu postrojbi HVO-a koje su sudjelovale u ‘Oluji’, a ista su , u njihovo ime, uručena nekadašnjim zapovjednicima. Redom Nikole Šubića Zrinskog odlikovane su 1. gardijska brigada HVO-a Ante Bruno Bušić, 2. gardijska brigada HVO-a, 3. gardijska brigada HVO-a Jastrebovi – Vitez, 4. gardijska brigada HVO-a Sinovi Posavine i Specijalna policija MUP-a HR HB.

Ovom prilikom, predsjednik Milanović uručio je i Odluke o odlikovanju Veleredom kralja Petra Krešimira IV s lentom i Danicom umirovljenim generalima HV-a za izniman doprinos u stvaranju ratne strategije i vojne doktrine, zasluge u izgradnji Oružanih snaga te za osobite uspjehe u vođenju i zapovijedanju postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske te odluke o odlikovanju Redom Nikole Šubića Zrinskog gardijskim brigadama HVO-a i Specijalnoj policiji MUP-a za iskazano junaštvo njihovih pripadnika u Domovinskom ratu.

Veleredom kralja Petra Krešimira IV s lentom i Danicom odlikovani su umirovljeni generali:general-pukovnik Miljenko Crnjac, general-pukovnik Đuro Dečak, general-pukovnik Marijan Mareković, general-bojnik Rahim Ademi, general-bojnik Luka Džanko, general-bojnik Nojko Marinović, general-bojnik Damir Krstičević, general-bojnik Vinko Vrbanac i brigadni general Ante Kotromanović.

Nekadašnji zapovjednici gardijskih brigada HVO-a i Specijalne policije MUP-a HR HB, koji su u ime svojih postrojbi primili odličja, ekskluzivno za Dnevni list, komentiraju njihov značaj kao i priznanje žrtve i doprinosa pripadnika HVO-a.

Predsjednik Zoran Milanović i general Ilija Nakić

General Ilija Nakić, zapovjednik 3. Gardijske brigade ‘Jastrebovi’

„Ovo je veliki značaj ne samo za 3. Gardijsku brigadu ‘Jastrebovi’ nego i za sve Hrvate, središnje Bosne i BiH. Ovim činom predsjednik Milanović pokazao je državnički stav i odgovornost, shvaćanje povijesnog konteksta i okolnosti Domovinskog rata i ispravio nepravdu iz prošlosti“, rekao je general Nakić za Dnevni list.

On je također naglasio da odličje nije samo za sudjelovanje u ‘Oluji’.  „To je ono što smo zaslužili i za sudjelovanje u svim ostalim operacijama i na čast je svim pripadnicima ‘Jastrebova’, ali i svim pripadnicima HVO-a srednje Bosne i Zbornog područja Vitez, kao i svim pripadnicima HVO-a u BiH. 3- Gardijska brigada je dijete srednje Bosne i stup obrane Hrvata na tom području, kao takva sudionikom deblokade Bihaća i obrane Republike Hrvatske“, zaključio je nekadašnji zapovjednik ‘Jastrebova’.

Predsjednik Zoran Milanović i general Antun Luburić

General Antun Luburić, zapovjednik 1. Gardijske brigade ‘Ante Bruno Bušić’

„Odličja koja predsjednik Hrvatske uručuje za četiri gardijske brigade HVO-a i Specijalnoj policiji MUP-a HR HB, po prvi put, pokazuju da smo priznati sa svim postrojbama Hrvatske vojske s kojima smo činili hrvatsku komponentu u oslobađanju Hrvatske i deblokadi Bihaća“, komentirao je Luburić za Dnevni list.

„Kao zapovjedniku 1. Gardijske brigade ‘Ante Bruno Bušić’, to mi jako puno znači – priznate su žrtve i zalaganje naših vojnika jer ne smijemo zaboraviti da je sve počelo operacijom ‘Cincar’ i oslobađanjem Kupresa i na kraju dovršeno ‘Olujom’. Odličje je veliko priznanje ne samo za naše pripadnike, nego i za sve pripadnike HVO-a. Također podsjećam da je 1. Gardijska brigada ‘Ante Bruno Bušić’ imala jedan od najgorih dana 2. kolovoza pri oslobađanju Šipova kada smo imali šest poginulih i 10 ranjenih“, istaknu je nekadašnji zapovjednik ‘Bušića’.

Predsjednik Zoran Milanović i general Mato Bilonjić

General Mato Bilonjić, zapovjednik 4. Gardijske brigade ‘Sinovi Posavine’

„Nakon 25 godina netko se sjetio i nas i da se ispravi povijesna nepravda prema postrojbama HVO-a. Ukazom predsjednika Republike Hrvatske izjednačene su uloge postrojbi HVO-a, koje su sudjelovale u ‘Oluji’, s postrojbama Hrvatske vojske“, rekao je general Bilonjić za Dnevni list.

„Moram kazati da nije bilo HVO-a ne bi bilo ni slobodne BiH ni oslobođenja Hrvatske koja nije bila država agresor prema BiH, dok je istodobno sa teritorija BiH vršena agresija na Hrvatsku. Ovo je ispravljanje nepravde i prema Bosanskoj Posavini koja je imala 8  brigada HVO-a. Nadam se da će sada netko smoći snage i kazati ‘Hvala Bosanskoj Posavini zbog čije žrtve je 1992. godine Republika Hrvatska priznata u UN-u kao i za žrtvu koju je podnijela zbog povrata Iloka i Vukovara’. Prošlo je puno vremena, ali je dobro da su se barem sada sjetili. Kao nekadašnji zapovjednik 4. Gardijske brigade Sinovi Posavine, imam čast za postrojbu preuzeti Ukaz o odličju od predsjednika Republike Hrvatske, koje je i odličje svih ostalih pripadnika HVO-a u svih osam domobranskih brigada u općinama u Bosanskoj Posavini“, zaključio je on.

Predsjednik Zoran Milanović i general Zlatan Mijo Jelić

General Mijo Jelić, zapovjednik Specijalne policije MUP-a HR HB

„Odličje koje ću kao bivši zapovjednik primiti od predsjednika Republike Hrvatske za Specijalnu policiju MUP-a Hrvatske republike Herceg-Bosne veliko je priznanje svim živim herojima, pripadnicima Specijalne policije MUP-a HR HB kao i poginulim vitezovima koji su svoje živote položili na oltar Domovine“, kazao je za Dnevni list general Jelić.

On je naglasio da ovaj potez predsjednika Republike Hrvatske ima još veći značaj. „Ali, ovo je priznanje i za sve pripadnike MUP, HVO-a i, u konačnici, priznanje da je HVO dao veliki doprinos ne samo u ‘Oluji’ nego i zalogu slobodne Hrvatske i BiH. Zahvaljujem predsjedniku Zoranu Milanoviću na ovom državničkom potezu“, kazao je Jelić.

Predsjednik ZoranMilanović i genera Stanko Sopta

Stanko Sopta, zapovjednik 2. Gardijske brigade

„To je svečani trenutak i u mislima sam sa svojim prijateljima iz 2. Gardijske brigade koji su svoje živote ugradili u našu slobodu. Oni su najzaslužniji. Odluka predsjednika Republike Hrvatske o dodjeli odličja postrojbama HVO-a je u cijelosti ispravna i utemeljena. Mi smo na to ponosni jer je HVO od svoga utemeljenja pa do ‘Oluje’ sve do Daytonskog sporazuma, bio vojna snaga hrvatskoga naroda u BiH koja je branila svoj narod i Bosnu i Hercegovinu i HVO u tome, kao i u zajedničkom oslobađanju okupiranog teritorija Hrvatske, ima nemjerljiv doprinos“, kazao je general Sopta za Dnevni list.

On je svim bojovnicima HVO-a i Hrvatske vojske kao i svim Hrvatima, čestitao Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te 25. obljetnice VRO ‘Oluja’.

 

(Izvor: Dnevni list)

 

 

Share.

Comments are closed.