Stariji mogu nekoliko sati vani neparnim, a djeca parnim danima

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Federalni stožer ukinuo je dosadašnju naredbu o zabrani kretanja starijma od 65 i mlađima od 18 godina te donio novu, izmjenjenu naredbu o ograničenom kretanju tih osoba.

Istom se dozvoljava kretanje starijim osobama od 65 godina, i to ponedjeljkom, srijedom i petkom u trajanju od 9 do 13 sati. Dozvoljeno je i kretanje mlađim osobama od 18 godina, i to utorkom, četvrtkom i subotom od 14 do 20 sati.
Osobama starijim od 65 i mlađim od 18 godina koje su smještene u ustanove socijalne zaštite dozvoljeno je kretanje u predviđenom terminu u krugu objekta.

Zabrana kretanja ne odnosi se na osobe koje imaju ustavno pravo i obavezu izvršavanja određenih dužnosti u zakonodavnoj i/ili izvršnoj vlasti (zastupnici u zakonodavnim organima u BiH, članovi Predsjedništva BiH, Vijeće ministara BiH, vlada entiteta itd.), koje su radno aktivne i profesionalno angažirane u pravosudnim i drugim organima (sudci, tužitelji, notari), koje su radno aktivne i profesionalno angažirane u subjektima čiji rad nije zabranjen naredbama Federalnog stožera civilne zaštite i osobe kojima je neodložno potrebna zdravstvena pomoć ili u slučaju potrebe pružanja skrbi djeci ili starijim osobama.

Također, a kako su priopćili iz Federalnog Stožera civilne zaštite, ova naredba ne odnosi se na djecu sa posebnim potrebama i djecu ili osobe kojima je neodložno potrebna zdravstvena pomoć. Prilikom kretanja osoba starijih od 65 i mlađih od 18 godina u danima i terminima kad im je omogućeno kretanje moraju se poštovati mjere korištenja osobne zaštitne opreme (maska), te fizička distanca od najmanje 2 metra.

“Mjere zabrane kretanja osoba starijih od 65 i mlađih od 18 godina će se kontinuirano preispitivati radi eventualnog ublažavanja ili pooštravanja mjera, u skladu sa epidemiološkom situacijom procijenjenom od strane Federalnog ministarstva zdravstva/Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva”, priopćeno je.

 

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.