SKANDAL NA POMOLU?U Jesu li bh. veleposlanstva u Pakistanu i Iraku izdavale lažne vize?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Visoki dužnosnici Bosne i Hercegovine optužili su veleposlanika Pakistana u Bosni i Hercegovini da je sudjelovao u izdavanju lažnih viza za ulazak državljanja te zemlje u BiH. Veleposlanik u Pakistanu odbacuje takve navode. Tvrdi da veleposlanstvo ne može ništa uraditi samoinicijativno i da sve mora proći kontrolu sigurnosnih službi i agencija.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i predsjednik SNSD-a na nedavnom sastanku sa Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ-a BiH, iznio je javnosti detalje razgovora sa rasparave vezane za ulazak ilegalnih migranta u BiH.

“Na tom sastanku koji nije imao tu temu, gospodin Radončić je obavijestio Predsjedništvo da je 3.000 migranata iz Pakistana ušlo u BiH na bazi lažnih viza koje je dao veleposlanik BiH u Pakistanu. Mislim da je to za sve nas vrlo teška tvrdnja. U činjenici da netko od vleposlanika to netko zloupotreljava i to radi”, kazao je Dodik, piše N1.

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić na Dodikovo istupanje odgovara da sve što je govorio je sjednici Predsjedništva što je jedina prava adresa na kojoj se treba govoriti o navodnim lažnim vizama koje su izdavali veleposlanici BiH u drugim zemljama.

“Ja žalim da je gospodin Dodik izašao s nekim podacima, za koje sam ja smataro da ih iz sigurnosnih razloga, te poptune neovisnosti pravosudnih i sudskih institucija, trebaju prvo dovesti do kraja pa da ih javno komentiramo. To je aktivan predmet u Tužiteljstvu BiH i ja ga ne bih komentirao”, kazao je Radončić.

Veleposlanik BiH u Pakistanu Sakib Forić rekao je medijima da ga je kontaktiralo Tužiteljstvo BiH, te da se već godinu dana kreira ova afera. Objašnjava da veleposlanstvo ne može printati vizu prije nego što sigurnosni ured ne provjeri osobu.

“Imamo situaciju da najodgovorniji ljudi za sigurnost u liku gospodina Radončića izvjeste Predsjedništvo da njegove informacije govore da je 3.000 Pakistanaca ušlo s lažnim vizama koje daje veleposlanik BiH u Pakistanu. Nismo čuli nikoga iz međunarodne zajednice da je na to reagirao, ali smo čuli da reagiju na gluposti, a danas ste mogli vidjeti da je iz Iraka isto ušlo nekoliko tisuća na bazi lažnih viza koje je dao veleposlanik BiH u toj zemlji”, tvrdi Forić.

Bh. veleposlanik u Amanu Mato Zeko, objašnjava da su optužbe na račun Veleposlanstva u Iraku nebuloze. Tvrdi da je jasno definiran proces dobivanja viza, koji uključuje i provjere Službe za poslove sa strancima i Obavještajno sigurnosne agencije. Također naglašava da, kada se viza skenira na ulazu u BiH, prikaže podake: kada je zahtjev zaprimljen, kada je odobren u Službi za strance, kad je odobren i otiskan u veleposlanstvu, tako da ne može doći do zloupotreba, te da nitko ne može sa krivotvorenom vizom ući u BiH.

“Osobno mislim da jest nastavak neke priče sa Pakistanom, i mene stvarno iznenađuje da se nešto takvo daje u javnost, takve paušalne ocjene. Veleposlanstvo BiH u Amanu je ukupno za građane Iraka izdalo 294 vize za cijelu 2019. godinu. I sad neka priča o nekim tisućama viza, to je stvarno nešto što je van svake pameti”, kazao je Zeko.

Zeko je za N1 rekao da ga nitko od pravosudnih organa nije kontaktirao vezano za medijske natpise o lažnim vizama u Iraku. Nadležni organi trebali bi dati konačnu riječ o tome jesu li veleposlanstva u Pakistanu i Iraku izdavale lažne vize tamošnjim državljanima za ulazak u BiH.

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.