SAD iz Njemačke povlači svoje vojnike

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

SAD će iz Njemačke povući 6.400 vojnika, a još 5.400 prebaciti u druge države Europe, priopćili su danas američki sigurnosni dužnosnici i službeno potvrdivši konačan ishod teme o kojoj se mjesecima govori.

Američki dužnosnici su najavili da će povlačenje, koje je u skladu sa zahtjevom predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, početi za nekoliko mjeseci i da će zračne i kopnene snage vjerojatno biti premještene u države u kojima već ima američke vojske.

U Njemačkoj bi nakon povlačenja trebalo ostati oko 25.000 vojnika, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Ova najava usko je vezana sa planom povećanja američkih snaga u Poljskoj, što su Varšava i poljski predsjednik dugo priželjkivali.

Neki dužnosnici su rekli da će ovakav potez koštati milijarde i da će biti potrebna izgradnja dodatnih baza u SAD-u kako bi se smjestile sve snage.

Članovi Trumpove stranke kritizirali su pomjeranje trupa kao poklon Rusiji i prijetnju nacionalnoj sigurnosti. Također, nije sigurno hoće li plan opstati ukoliko Trump u novembru ne bude ponovo izabran za predsjednika.

Njemačka je glavni stožer za američke operacije na Bliskom Istoku i Africi. Širenjem snaga na istok, SAD šalje poruku Rusiji da ne smanjuje posvećenost regiji i ostaje spremna zaštititi Istočnu Europu od bilo kakve agresije Moskve.

Nekoliko ministara obrane NATO-a izrazilo je zabrinutost zbog povlačenja tisuća vojnika vojnika iz Njemačke, prenosi AlJazeera.

(Izvor: Agencije)

Share.

Comments are closed.