Razorne ekonomske posljedice pandemije koronavirusom

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Prve objave ekonomskih indikatora u Kini za siječanj i veljaču ukazale su na razorne posljedice koronavirusa na ekonomsku aktivnost. Preciznije, industrijska proizvodnja ostvarila je pad od 13,5% godišnje u prva dva mjeseca 2020., što je najsnažnija korekcija od početka praćenja indikatora.

Trgovina na malo također je teško pogođena širenjem virusa te je ostvarila korekciju od 20,5% u istom periodu, pri čemu je kupnja automobila ostvarila i značajniji pad od 37% godišnje. Fiksne investicije ostvarile su pad od 24,5% u istom periodu. Značajno pogoršanje ekonomske izvedbe rezultiralo je i skokom u stopi nezaposlenosti, piše Novac.hr.

Nakon što se tjednima nagađalo o jačini posljedica koronavirusa na ekonomsku sliku, prve objave kineskih indikatora u periodu izolacije pokazuju nam što možemo očekivati u zemljama s najvećim brojem oboljelih poput Italije. Značajno usporavanje rasta, te ulazak u recesiju za pojedine zemlje poput Italije, u ovom trenutku više nisu dvojbeni.

Promatrano prema sektorima, za sada daleko najveći udarac trpi sektor prijevoza, turizma te djelatnosti pripreme i usluživanja hrane. Rast pesimizma među stanovništvom rezultira odgodom potrošnje (izuzev nužnih dobara) zbog čega trpi niz poslovnih subjekata. U skladu s navedenim, na udaru se nalaze mali poslovni subjekti s nedovoljnom razinom gotovine koja bi im omogućile pokrivanje fiksnih troškova u periodu prekida ili smanjenog rada. Sve navedeno rezultira i rastom nezaposlenosti kao posljedicom otpuštanja privremenih radnika, piše Novac.hr.

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.