Proglašenjem epidemije lakše do novca, slično kao i što je bilo s “lakšim” javnim nabavkama

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ministar zdravstva FBiH Vjekoslav Mandić rekao je u razgovoru za televiziju N1 kako je epidemiološka situacija za sada na području FBiH još uvijek pod kontrolom, ali da, ukoliko se drastično poveća broj zaraženih da će se uvoditi rigoroznije mjere. Njegov pomoćnik Goran Čerkez kaže da eventualno proglašenje epidemije u FBiH zbog širenja koronavirusa ne bi imalo implikacije po stanovništvo nego da podrazumijeva olakšavanje procedura za relevantne institucije uključene u problem, odnosno osiguranje dodatnog novca iz federalnog proračuna u slučaju potrebe.

Mandić je istaknuo i kako svaki dan imamo povećan broj zaraženih od Covida-19, kao i da županijski krizni stožeri još nisu uveli neke restriktivnije mjere, prenosi FENA.

”Međutim, Vlada FBiH je jučer na sjednici usvojila informaciju o pogoršanoj epidemiološkoj situaciji sa Covidom-19 s devet zaključaka, među kojima je jedan od zaključaka da na području FBiH se može proglasiti stanje epidemije iako još uvijek županije nisu posegnule za restriktivnijim mjerama iako su za to dobili ovlasti od Federalnog kriznog stožera” rekao je Mandić.

Mandić: Ako se ovako nastavi uvodimo rigorozne mjere

Da bi proglasio stanje epidemije na području Federacije, Mandić kaže da mora dobiti mišljenje Zavoda za javno zdravstvo, Ureda za zakonodavstvo, Ministarstva financija, Ministarstva pravde.

”Županije mogu rigorozne mjere proglasiti na osnovu epidemiološke situacije. Ako se drastično poveća broj zaraženih, što još uvijek nije slučaj, odnosno nemamo drastično povećanje na području cijele FBiH, ali ako se ovako nastavi, mi ćemo imati situaciju gdje ćemo morati uvesti rigoroznije mjere” rekao je Mandić.

Kaže kako su građani živjeli tri mjeseca u nekim restriktivnim mjerama, ali “ništa se nismo naučili”. ”Čim je ukinuto stanje nesreće, ljudi su se počeli ponašati kao da nije bilo ništa. Svaki dan slušam neodgovorne pojedince koji kažu da je ovo izmišljeno, da im se ograničava sloboda. Naravno da se ograničava, ali ako doživimo scenarij kao u susjednim zemljama, onda ćemo imati veliki broj mrtvih”, rekao je federalni ministar zdravstva Mandić u razgovoru za N1.

Čerkez: Proglašenje epidemije nema implikacije po stanovništvo

Eventualno proglašenje epidemije u FBiH zbog širenja koronavirusa ne bi imalo implikacije po stanovništvo nego podrazumijeva olakšavanje procedura za relevantne institucije uključene u problem, odnosno osiguranje dodatnog novca iz federalnog proračuna u slučaju potrebe, rekao je Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva.

”Da bi epidemija bila proglašena za cijelu FBiH, Ministarstvu zdravstva treba pozitivno mišljenje i od Ministarstva financija iz kojeg još nema takve odluke za razliku od Ureda za zakonodavstvo i Ministarstva pravde FBiH iz kojih je mišljenje stiglo” potvrdio je za Čerkez za agenciju FENA.

On podsjeća da je ranije dana dozvola za proglašenje stanja epidemije u Sarajevskoj i Tuzlanskoj županiji, ali da ove županije to dosad nisu učinili.

/Republikainfo.com/

 

Share.

Comments are closed.