VSTV POD KRITIKAMA Veleposlanik SAD-a kaže da se bh građani guše u smogu i korupciji

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Veleposlanik Sjedinjenih američkih država (SAD) u BiH tvrdi da smog guši Sarajlije, a korupcija sve građane BiH. Tko je kriv za visok stupanj korupcije u BiH? Veleposlanik Eric Nelson smatra da je vrh pravosuđa izmakao kontroli.

“Građani BiH svaki dan se guše i zborg korupcije”, kaže veleposlanik Nelson. Kao glavni problem naglasio je Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) BiH, prenosi Glas Amerike.

“Ta institucija kontrolira rad cjelokupnog pravosudnog sustava BiH. VSTV-u su potrebne reforme jer se ponaša neodgovorno i, čini se, služi političkim interesima. Pozivam Parlament BiH i novi saziv Vijeća ministara na reforme VSTV-a kako bi pružili kredibilitet i poštenje pravosuđu BiH”, kaže američki veleposalnik u BiH.

Ko je kriv za visok stepen korupcije u BiH?

Ambasador SAD tvrdi da smog guši Sarajlije, a korupcija sve građane BiH. Ko je kriv za visok stepen korupcije u BiH? Nelson smatra da je vrh pravosuđa izmakao van kontrole. Slažete li se sa njim, ili vjerujete da krivica leži negdje drugo?

Geplaatst door Glas Amerike – Studio Washington op Woensdag 11 december 2019

No, predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija smatra da ne treba nikome polagati račune, iako prima visoku proračunsku plaću.

“Ne postoji nikakva mogućnost bilo kakvog parlamentarnog nadzora”, kaže Tegeltija koji ima veliku podršku svojih kolega na VSTV-u. Oni su jednoglasno odbili pokrenuti istragu nakon što je snimljen u slučaju gdje je podmićen pripadnik SIPA-e.

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.