‘Pogled s prozora koji više nikad ne želim vidjeti‘; Nikola Grmoja za Slobodnu Dalmaciju govori kako je snimio fotografiju koja je obišla svijet

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

“Majko mila, netko je poginuo, to je bilo prvo što sam pomislio pogledavši na ulicu”, kazao je to zastupnik MOST-a u Hrvatskom saboru Nikola Grmoja, za Slobodnu Dalmaciju, fotograf čiji je uradak – snimka Ilice nastala nekoliko trenutaka nakon potresa koji je u nedjelju, 22. ožujka, prestravio Zagreb, a s njim i cijelu zemlju – postao simbol grada kojemu se nekoć tepalo kao nepokorenom.

Grmojina fotografija u trenu je postala viralna dobijajući vodeni žig zaštitnoga znaka podrške koja je Hrvatskoj i njezinoj metropoli počela stizati iz cijeloga svijeta, piše Slobodna Dalmacija.

Stan mu se nalazi na adresi Ilica 81, starija je to zgrada, srećom, prošla je bez većih oštećenja.

– Strašniji od samog potresa bio je trenutak kad sam na ulici vidio izvrnut bicikl. Bio sam uvjeren da je netko stradao. Počeo sam dozivati, a kad se pojavila neka žena, živa i zdrava, pao mi je kamen sa srca – kaže Grmoja.

Tek potom je uzeo mobitel u ruke i počeo okidati. Iphone 8 pokazao se dostojnim groznoga trenutka.

– Naprosto se sve poklopilo, nikakve filtere nisam koristio, a fotografija je svejedno savršeno dočarala atmosferu koja je nekoliko trenutaka nakon potresa vladala zagrebačkim središtem. Ne znam, međutim, što bih dao da je nikada nisam imao priliku snimiti – zaključuje naš sugovornik.

I prije nego ju je stavio na Facebook profil, fotografija s prozora Ilice 81 počela je slobodno živjeti. Grmojini prijatelji, čim su je dobili, proslijedili su je dalje, a kako je “šetala” od aparata do aparata dobivala je i nova značenja. I poruke ljubavi, hrabrosti i vjere.

– Čini mi se da je u roku odmah bila “šerana” tri tisuće puta – veli Grmoja.

Dodaje, uz smiješak, kako sada barem znade čime se može baviti ukoliko ne uspije u sadašnjem poslu.

A Nikola Grmoja je – političar. Da, to je onaj Grmoja. Iz Mosta. A stan u Ilici 81 je državni, dužnosnički.

(Izvor: Sloboda Dalmacija)

Share.

Comments are closed.