Patrijarh Irinej od Vučića traži podršku SPC-u u Crnoj Gori

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, provesti će Badnji dan sa Srbima pravoslavnim vjernicima na sjeveru Crne Gore, neslužbeno doznaje srbijanski ‘Blic’.

‘Blic’ je objavio, da će Vučić uz blagoslov patrijarha Irineja nazočiti nalaganju badnjaka i time pokazati da je to prilika da se “još jednom ukaže na jedinstvo srpskog naroda u očuvanju srpskih svetinja i srpske crkve”.

Izvor “Blica” ipak je u dvojbi oko istinitosti ove informacije te ističe da se, “ako zaista ode, ne očekuju Vučićevi politički govori, ali se očekuje nazočnost velikog broja Srba iz Crne Gore”.

Za podsjetiti je da se predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić posljednjeg dana 2019. godine sastao sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Irinejem i rekao da će “država pomoći i zajednički djelovati u zaštiti interesa SPC i srpskog naroda, ali da su suglasni, obojica, da je nužno puno jedinstvo srpskog naroda”.

Naime, mirni prosvjedi vjernika Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori protiv usvojenog Zakona o slobodni vjeroispovijesti prerasli su u Podgorici u nasilje, kada je ozlijeđen policajac, postavljanjem balvana na magistralu ali i odgovorom policije suzavcem na bačene kamenice u noći 29. prosinca.

Crna Gora u konačnom potiskivanju srpskog identiteta iz crnogorskog nacionalnog bića

Višednevni incidentni počeli su od 27. prosinca, u noći usvajanja Zakona o slobodi vjerispovjesti u Skupštini Crne Gore. Nakon što je skupštinska većina izglasala Zakon, protiv koga su ustali Srpska pravoslavne crkva (SPC) i dio oporbe, i u samom Parlamentu je došlo do nasilja, te privođenja izaslanika oporbe. Prosvjedi protiv ovog zakona u Crnoj gori održali su se i u Republici Srbiji, ali i RS-u.

Usprkos negodovanju Srpske pravoslavne crkve i oporbenog Demokratskog fronta (DF), Zakon o slobodi vjeroispovijesti je potpisao predsjednik Milo Đukanović.

Zakonu o pravnom položaju vjerskih zajednica, koju politički analitičari drže i zadnjim činom utvrđivanja crnogorske nacije i državnosti, ali i konačnog potiskivanja (veliko)srpskog identiteta iz crnogorskog nacionalnog bića, protivi se Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori (crnogorsko-primorska mitropolija SPC koju vodu mitropolit Amfilohije Radović) itaj zakon smatraju napadom na sebe, svoj položaj i ulogu u Crnoj Gori.

Tim bi zakonom SPC morala vratiti znatan dio svoje imovine Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, koja je trenutno nepriznata od ostalih pravoslavnih Crkava, a u cijelu priču uključila se i Srbija.

Premijer Markovi: Posljednja opomena mitropolitu Amfilohiju

Crnogorski premijer Duško Marković otvoreno je optužio čelnik Srpske pravoslavne Crkve u Crnoj Gori za izazivanje nereda.

“Pozivam svećenstvo Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori da se vrate u hramove i pozovu vjernike u hramove, a ne da ih pozivaju da pružaju otpor vlastima. Jer se iz crkava i hramova i s njihovih liturgija izlazi na ulice, projektiraju se neredi i napadi na policijske službenike, na građane i imovinu”, kazao je premijer Marković.

Premijer Marković se obratio mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju, čelniku SPC u Crnoj Gori, navodeći da mu je ovo “posljednja opomena”:

“Mitropolitu Amfilohiju savjetujem da ne potiče nezadovoljstvo i nerede i da je ovo posljednja opomena u tom smislu. Crna Gora i državne institucije neće dozvoliti izazivanje nereda, napade na državne službenike, policije i državnu imovinu, niti ograničavanje prava drugih građana“, rekao je premijer Marković.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske reagirali su na upozorenje premijera Duška Markovića, zaključivši da je on “nepravedno prozvao mitropolita na odgovornost za nasilje i potpuno mu neprimjereno uputio upozorenje”.

“I sam mitropolit i Mitropolija su jasno i nedvosmisleno rekli, da su protiv nasilja. Ova Crkva nije protiv države niti, na bilo koji način, podriva njen pravni poredak. Svaki napad na policiju smatramo za podmetačinu Crkvi”, priopćeno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Sve govori da se ne nazire smirivanje bure oko donesenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori, ali i da u tom smislu Srbija i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ima važnu ulogu – miješati se u unutarnja pitanja Crne Gore ili ne?

 

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.