ONLINE i Narodno pozorište Mostar – prva predstava ‘Mostarska djelidba’

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Narodno pozorište u Mostaru, povodom prekida igranja predstava pred publikom zbog proglašenog stanja nesreće na nivou FBiH, obilježit će Svjetski dan pozorišta u petak, 27. ožujka 2020. godine prikazivanjem online predstave „Mostarska djelidba“ Skendera Kulenovića, u režiji Sulejmana
Kuposovića.

Ovom online predstavom ujedno će početi redovito online emitiranje redstava Narodnog pozorišta u Mostaru prema standarnim, već ranije poznatim terminima, svakog petka u 20 sati.

Gledanje predstava bit će omogućeno putem YouTube kanala, link: https://www.youtube.com/channel/UC273dycTP4alY7-6Atv5F8g , a linkovi za gledanje predstava bit će objavljeni i na Facebook i na Instagram profilu Narodnog pozorišta u Mostaru, kao i na web stranici: www.npm.ba.

Predstava „Mostarska djelidba“ je parodija o našoj autodestrukciji, o nama poganima i zlima, ogolila je do bola i uzaludnosti istinu o vjekovnim osobinama i problemima “našeg” svijeta i podneblja.

Priča je smještena u ksenofobičnu sredinu bosanskohercegovačke kasabe, među zatucane, polupismene i zavišću nagrižene ljude, ali je u isto vrijeme protkana britkim humorom i liskalucima svojstvenim ljudima iz te sredine. Dolazi djelidba i sve se dijeli, ljudi, vjera, zemlja … sve. Tema aktualna tada i izrazito aktualna danas.

Smjenjuju se generacije, politički i vladajući režimi ali mentalitet ljudi i problemi u osnovi ostaju uvijek isti. U režiji Sulejmana Kupusovića ova komedija počinje po završetku Drugog svjetskog rata, a završava u sadašnjem vremenu, dajući predodžbu o periodu rata od ’92. do ’95. u BiH i zemlji u kakvoj živimo i danas.

„Mostarska djelidba“ doživjela je veliki uspjeh kod publike koja je prepoznala genijalnost i odličnu adaptaciju ovog bezvremenskog djela.

Glumačku postavu čine: Saša Oručević, Emir Spahić, Jasmin Krpo, Goran Lozo, Emir Sejfić, Vedran Vilogorac, Mirsad Elezi, Šerif Aljić, Ekrem Ćorda, Amela Kreso i Miralem Kolečić.

Predstava će biti dostupna na YouTube kanalu NPM-a tijekom cijelog vikenda.

Share.

Comments are closed.