OKRENULI PLOČU Bez obzira na preporuke iz EU-a, Hrvatska ukida samoizolaciju i za građane iz BiH

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović komentirajući najavljeno ukidanje obvezne samoizolacije za osobe koje ulaze iz Bosne i Hercegovine kazao je kako se odluka EU o otvaranju granice prema državama očekuje tijekom današnjeg dana.

“Mi smo i kao još uvijek zemlja predsjedatelj bili uključeni u te razgovore. EU ima namjeru otvoriti se prema 15-ak država, među njima su Srbija i Crna Gora. Što se Hrvatske tiče, mi ćemo na tom popisu imati i Bosnu i Hercegovinu. Znate da smo imali uvoz virusa proteklih dana iz tih zemalja, ali on je bio nekoliko puta veći iz Srbije nego iz BiH”, pojašnjava Božinović za N1.

Kazao je kako je ono što je bitno da u Hrvatskoj imaju žarišta koja su pod kontrolom. “Nije neočekivano ni da rastu brojevi ne samo u Hrvatskoj, rastu brojevi nozaraženih u Europi. Prema svemu sudeći, to su blaže kliničke slike”, ističe. Na pitanje hoće li Hrvatska svejedno otvoriti granicu s BiH, čak i ako se BiH ne nađe u preporukama Europske unije, odgovara: “Preporuke su preporuke. Teško je opravdati činjenicu da smo imali 25, 26 unosa virusa iz Srbije s kojom se otvaramo i 8 unosa iz BiH gdje bismo trebali držati zatvorene granice”, kazao je Božinović za N1.

Ovakvi stavovi i izjave dijametralno se razlikuju od stavova od prije nekoliko dana kada su bh građani svojevrsno proglašavani najvećim krivcima za ponovni stampedo pojave novozaraženih u Hrvatskoj. I sam premijer Republike Hrvatske Andre Plenković imao je nepopularne izjave kako se “broj zaraženih povećao većinom zbog ulaska hrvatskih državljana u Hrvatsku iz susjednih zemalja”, dok je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, kazala kako “dvojno državljanstvo ne štiti od virusa” te da je “stvar jednostavna – je li promet donio veći broj oboljelih. To se epidemiološki pokazalo da je tako”.

 

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.