Napredak u Žepču predstavio kulturu Boke kotorske

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Hrvatsko kulturno društvo Napredak Žepče u petak je u Domu kulture u Žepču organiziralo predstavljanje knjige prof. dr. Vande Babić “Boka kotorska, zaljev svetaca i hrvatske kulture”.

O knjizi su govorili Božo Vodopija, novinar HRT-a i bivši generalni konzul Republike Hrvatske u Kotoru i Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak i sama autorica prof. Dr. Sc. Vanda Babić.

Knjiga “Boka kotorska, zaljev svetaca i hrvatske kulture” svojevrsni je brevijar svakom Hrvatu Boke, kako onom koji je ostao na svom ognjištu tako i onom koji ga je morao ostaviti. Ona je na neki način i udžbenik vodičima u Crnoj Gori i kao takav naći će put ka Zavodu za udžbenike u CG, ali je i putokaz svima koji hodočaste u Zaljev svetaca. On je napisan kako bi se povijesne činjenice sačuvale, otrgle zaboravu, ali i prešućivanju ili iskrivljavanju.

Autorica Vanda Babić, redovita profesorica Sveučilišta u Zadru, koja kroz svoj znanstveni i kulturni rad promiče hrvatski kod rodne joj Boke, ali i među prožimanja hrvatsko-crnogorske kulture i književnosti. U trećem mandatu je dopredsjednica HKD Napredak Zadar.

Predstavljanjem ove vrijedne knjige koja govori o kulturi Hrvata na prostoru Boke autohnom prostoru hrvatske kulture baš u Žepču, u Bosni još jednom autohtonom hrvatskom prostoru želi se poslati poruka o neizbrisivom tragu koji ostavljaju Hrvati na prostoru svoga življenja.

Miroslav Landeka iznoseći svoj doživljaj same knjige ali i odnosa Boke i Napretka, te svih prostora na kojima Hrvati žive kazao je – Nakon svega možemo zaključiti kako nas Napredak okuplja, a Boka spaja. Boka kotorska, zaljev svetaca i hrvatske kulture je dobra knjiga i prava čarolija koja putuje iz ruke u ruku i u njoj prepoznajemo ljubav prema rodnom mjestu odnosno otkrivamo nepoznato o Boki tom jedinstvenom prostoru na Mediteranu koji nam donosi važnu kulturnu baštinu i našu povijest.
Sama autorica prof. Dr. Sc. Babić govoreći o poveznici i Boke i Središnje Bosne u liku sv. Leoplda Madnića koji je rodom iz Boke, a čije svetište se nalazi u obližnjem Maglaju kazala je – On je nit vezilja, žila kucavica između Zaljeva svetaca i Središnje Bosne koja stoljećima povezuje autohtona područja, to radi i Napredak. Povezuje svoje, plete, snaži hrvatski duh potpuno uvažavajući druge i drugačije.

Ovim predstavljanjem knjige Napredak u Žepču započinje 2020. godinu u kojoj nas očekuje iznimno bogat i zanimljiv program promicanja hrvatske kulture, potpore mladima u obrazovanju i povezivanju dobrih ljudi gdje god djeluje Napredak.

Share.

Comments are closed.