Musk ima zanimljiv plan kako smanjiti vidljivost Starlinkovih satelita na noćnom nebu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Elon Musk je priznao da su Starlinkovi sateliti možda malo previše uočljivi te najavio njihovom zatamnjivanje, a ovaj je tjedan otkrio i kako će to izgledati.

SpaceX-ovi Starlink sateliti ovih dana nadlijeću i Hrvatsku i svojim sjajem zbunjuju ljude. Jer nije baš često da na noćnom nebu možemo promatrati objekte koji su sjajniji od zvijezda.

Neobična pojava na nebu uznemirila je ljude diljem svijeta, a vidljiva je i iz Hrvatske: Evo kada je možete ponovno vidjeti
Upravo se zbog tog blještavila satelita SpaceX našao na meti astronoma i znanstvenika koji su u nekoliko navrata upozoravali da zbog tih satelita ne mogu promatrati zvijezde i planete.

SpaceX pronašao (nekakav) način da umiri astronome koji bjesne zbog blještavih satelita Starlink
Elon Musk je priznao da su Starlinkovi sateliti možda malo previše uočljivi te najavio njihovom zatamnjivanje, a na virtualnoj konferenciji ovaj je tjedan otkrio još detalja o ublažavanju utjecaja Starlinkovih satelita na promatranje neba.

“VisorSat” kako bi se ta zaštita za satelite zvala, zapravo bi štitila reflektivne antene satelita od Sunca i tako sprječavala da odbljesak bude vidljiv na Zemlji. No, ti će dodaci biti ugrađeni na buduće satelite, dok će se utjecaj postojećih pokušati smanjiti promjenama u orijentaciji satelita u orbiti.

Kako je Musk istaknuo na konferenciji, krajnji je cilj učiniti satelite “nevidljivima golom oku unutar tjedan dana, te tako smanjiti njihov utjecaj na astronomiju”. Pri tome će se posebno fokusirati na to da sateliti ne ometaju znanstvenike u istraživanju svemira.

“VisorSat” sustavi bit će testirani prilikom sljedećeg lansiranja Starlink satelita koje se očekuje u svibnju 2020. Ako se pokaže uspješnim, svaki sljedeći Starlinkov satelit bit će opremljen “VisorSatom”. A sateliti koji su već u orbiti će i dalje blještati na noćnom nebu. Barem još tri do četiri godine, koliko im je predviđen životni vijek.

 

 

(izvor: zimo.hr)

Share.

Comments are closed.