Mijatović u kampu za ilegalne izbjeglice: Vučjak se mora danas zatvoriti

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava Dunja Mijatović posjetila je danas improvizirani izbjeglički kamp u Vučjaku te poručila da se on mora danas zatvoriti.

“Vučjak se mora zatvoriti danas. Ukoliko se to ne uradi, ljudi će početi umirati”, kazala je Mijatović, javlja N1. Jutros je u kampu prisutan veći broj policajaca, a među njima su i pripadnici specijalne policije. Migranti u nekoliko navrata, na kratko, blokirali ulaz u kamp, javlja N1.

Planirano je da Mijatović posjeti i prihvatne centre “Bira” i “Sedra” u Bihaću i Cazinu, kao i prihvatni centar “Ušivak” u Sarajevskoj županiji.

Preliminarna zapažanja o toj posjeti u čijem će fokusu biti ljudska prava izbjeglica i migranata, uključujući i tražitelje azila, Mijatović će iznijeti na  konferenciji za medije 6. prosinca u Sarajevu.

Njen komentar tijekom posjeta Vučjaku prenosi i Radio Slobodna Europa. “Ovo je sramota za BiH, sramim se kao Bosanka zbog situacije na Vučjaku”, ocijenila je visoka povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava Dunja Mijatović, koja je današnju posjetu Bosni i Hercegovini počela obilaskom ovog migrantskog kampa koji se nalazi nedaleko od Bihaća, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine.

Prema posljednjim informacijama na ovom mjestu boravi oko 600 migranata. Migranti kao i građani Bihaća očekuju izmještanje migranata iz ovog kampa u kamp kod Sarajeva, ali da se još ne zna kada bi se to moglo dogoditi, prenosi N1.

Migranti odbijaju vodu i hranu u znak prosvjeda zbog nehumanih uvjeta u kojima borave.

Podsjetimo da je sredinom listopada Eu pozvala na zatvaranje kampa za ilegalne migrante u Vučjaku.

“Izaslanstvo Europske unije poziva sve razine vlasti da se hitno suoče s izazovom koji za BiH predstavlja protok migranata. Sve razine vlasti moraju pojačati svoje napore i preuzeti odgovornost”, stoji u izjavi dostavljenoj medijima u BiH u kojoj prema tadašnjim procjenama policijskih agencija, boravilo oko šest tisuća ilegalnih migranata, uglavnom na području Unsko-sanske županije, a svi oni pokušavaju što prije prijeći granicu s Hrvatskom.

U izjavi je istaknuto kako EU “osuđuje prisilan transfer stotina migranata u improvizirano sklonište Vučjak koji provodi policija Unsko-sanske županije”.

“Pozivamo vlasti u Bihaću i Unsko-sanskoj županiji da odmah prestanu s prisilnim transferom migranata u Vučjak. U razgovorima sa svim relevantnim vlastima jasno smo kazali da sklonište Vučjak mora biti zatvoreno. Ne samo da je to nesigurna, već je i nedostojna lokacija”, upozoravali su iz EU-a. Međutim, unatoč obećanjima da će to učiniti BiH još nije zatvorila kmap.

 

Share.

Comments are closed.