Migranti ponovno postaju balkanski problem: Međusobno se ubijaju, stranim medijima tvrde da ih mlati hrvatska policija, a zbog njih će i Islamović u politiku

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dva muškarca ubijena su u četvrtak u obračunu između ilegalnih migranata kod Cazina u sjeverozapadnoj Bosni, potvrdili su u večernjim satima iz lokalne policije. Guardian je objavio veliku priču s migrantima koji tvrde da ih hrvatska policija premlaćuje i crta križeve po glavi, što je nevjerojatno, a zbog nerješavanja problema s migrantima koji pričinjavaju velike probleme u njegovom kraju, poznati pjevač Alen Islamović odlučio se okušati u političkim vodama. Međutim, podsjetimo i na priču iz 2018. kada je sirijski migrant lažno tvrdio da ga je hrvatska policija razdvojila od petogodišnje kćeri. Istragom međunarodnih policijskih snaga utvrdilo se da je sve bilo laž. Je li posrijedi ciljana i smišljena kampanj protiv Hrvatske koja je migrantima posljednja granica do EU-a ili im se zaista rade takve gnjusobe? Teško. Sve to Europa nijemo promatra ne želeći ponovno otvoriti granice ilegalnim migrantima te tu “crtu obrane” šutke prepuštaju BiH i Hrvatskoj, pretvarajući se da “nisu odavde”.

Migranti su se sukobili kod sela Šturlić u blizini granice s Hrvatskom, a policiju je o tome izvjestio mještanin. Glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Unsko-sanske županije Ale Šiljdedić potvrdio je kako je policijska ophodnja koja je poslana na teren na poprištu sukoba zatekla dvojicu muškaraca koji nisu davali znakove život.

“Na tijelu su imali vidne ozljede nanesene hladnim oružjem”, kazao je Šiljdedić.

Policija je utvrdila i kako je u ovom sukobu veći broj migranata ozljeđen.

Županijski ministar unutarnjih poslova Nermin Kljajić kazao je kako u tom dijelu BiH imaju sve većih problema s migrantima koji tamo počinju masovno dolaziti.

“Posljednjih dana primjetno je i da velik broj migranata dolazi iz Republike Srpske. Puno ih se nalazi u šumama, a ima više od 30 postavljenih šatora. Samo na području Tržca se nalazi oko 500 migranata”, kazao je Kljajić kako ga citira portal “Dnevnog avaza”.

Guardian razgovarao s migrantima koji tvrde da ih premlađuje hrvatska policija

No, stiže još jedna priča – više od 30 migranata The Guardianu je otkrilo detalje navodnih pljački i premlaćivanja koje su, kako tvrde, pretrpjeli od strane hrvatske policije. Policajci su nekima od njih, kako navode, sprejem na tjemenima nacrtali križeve. Rekli su im da je to “lijek za koronavirus”. Nastavak je to priče koju je ovaj britanski list objavio početkom svibnja, a na koju je hrvatski MUP reagirao žestokim priopćenjem u kojem odbacuje napise kao pretenciozne, neobjektivne i senzacionalističke.

Međutim, nakon što je The Guardian 12. svibnja objavio da hrvatska policija migrantima na tjemenima sprejem crta križeve, Ministarstvo unutarnjih poslova demantiralo je optužbe migranata, nazvavši ih “potpuno apsurdnima”. Također, Ministarstvo je optužilo The Guardian za “napad s predumišljajem na Republiku Hrvatsku”, prenosi Jutarnji list.

The Guardian navodi da je skupina zastupnika u Europskom parlamentu nakon te priče počela agitirati da nezavisna komisija istraži navode o zlostavljanjima. “Vjerujemo da bi se Europska komisija trebala pridružiti istrazi Ujedinjenih naroda kako bi se zaustavilo navodno zlostavljanje te kako bi odgovorni odgovarali”, stoji u internom memorandumu koji kruži među europarlamentarcima. “Ako se optužbe pokažu istinitima, riječ je o slučaju grubog i jasnog kršenja Schengenskog kodeksa za zaštitu granice. S obzirom na ozbiljnost optužbi, od Komisije očekujemo da poduzme brze i temeljite poteze kako bi se odgovorilo na ova pitanja te da se o nalazima istrage što prije obavijesti Parlament.”

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske emailom je opovrgnulo tvrdnje da su bili nasilni prema migrantima, ali je dodalo da će se provesti temeljita istraga navoda migranata i izbjeglica. U emailu su sugerirali da je moguće da su migranti sve izmislili. “Smatramo da je iznimno vjerojatno da su tisuće migranata spremni na sve kako bi ostvarili svoj cilj pa da su tako spremni i lažno svjedočiti protiv policije”, stoji u emailu. “Kada nema dokaza, najjednostavnije je i najlakše izmisliti događaje koji se nisu dogodili ili prave događaje prenaglasiti.”, prenosi Jutarnji list.

Lažni apel sirijskog migranta protic hrvatske policije

No, podsjetimo i na slučaj iz rujna 2018. godine, na potresni apel Sirijca koji je tražio svoju petogodišnju kćer i izazvao veliku pažnju javnosti. Sirijac je tvrdio da ga je hrvatska policija razdvojila od kćeri te mu razbila mobitel, dok policija opovrgava njegovu priču.

Sirijac je na društvenim mrežama objavio apel i zatražio pomoć u potrazi za svojom petogodišnjom kćeri, od koje je razdvojen još 12. rujna. Tvrdio je da ga je hrvatska policija odvela i razbila mu mobitel te je potom deportiran u BiH. Međutim, ispostavilo se da je Sirijac o svemu lagao.

Ovaj sirijski državljanin osumnjičen je za kazneno djelo lažne uzbune. Riječ je o migrantu koji je tvrdio kako je s petogodišnjom kćerkom prešao hrvatsku granicu te kako ga je kod Plitvičkih jezera policija odvojila od nje te joj se od tada gubi svaki trag. Istragom hrvatske policije, policija više država članica Interpola i Europola utvrđeno je da dijete uopće nije postojalo, tj. da je Sirijac lagao da je putovao sa djevojčicom.

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.