Kraljica je mrtva, živio kralj: Primi me, primi me

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Izbori za predsjednika Republike Hrvatske završili su. Favoritkinja HDZ-a i još uvijek aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nije osvojila drugi predsjednički mandat – peti predsjednik Hrvatske je Zoran Milanović, kandidat SDP-a. Kandidatkinju HDZ-a Hrvatske bezrezervno su podržale i sestrinske stranke u BiH – HDZ BiH i HDZ 1990, pozvavši svoje članove i birače da ju podrže na izborima.

A upravo u tzv. dijaspori, Bosni i Hercegovini, ona je osvojila uvjerljivo najviši broj glasova.

Koliku je podršku birača dobila u BiH pokazuju i sljedeći podaci: U BiH je glasalo 35.547 glasača – Kolinda Grabar Kitarović dobila 32.467 glasa (91,3%), a Milanović 2.701 (7,59%), dok je nevažećih listića 377.

Dok je redizborna retorika iu BiH bila na strani Grabar Kitarović, nakon što je bilo jasno da je pobjednik Milanović – ‘ploča’ se okrenula za samo jedan dan.

Jesu li bh. birači obmanuti pozivom na glasovanje za Grabar Kitarović iako se u stranačkom vrhu znalo da je  Milanović vrlo kvalitetan kandidat za predsjednika, barem sudeći po njihovim najnovijim riječima?

Zašto se glasače nije pozvalo da glasuju po svojoj volji, uvjerenju i savjesti ili se morao ispoštovati dug prema sestrinskoj stranci u Hrvatskoj? Jasno je da je posrijedi dodvoravanje novoimenovanom predsjedniku i političkih predstavnika koji su do jučer podržavali Grabar Kitarović, ali i pojedinih medijskih kuća, novinara, i to bez ikakvog osjećaja za mjeru, baremmalo dostojanstva (pa kad je i pogreška u pitanju), barem prividne vjernosti još uvijek aktualnoj predsjednici i njihovoj favoritkinji iako je bilo očito da tu utrku gubi i da nije dovoljno dobra protukandidatkinja sjajnom Milanoviću.

Međutim, od početka je bilo jasno da Milanović prema bh Hrvatima ima ispravan politički pristup, no teško da će zaboraviti potporu koju mu vodeće hrvatske stranke u BiH – nisu dale. Jer, Milanović zasigurno nema kratko pamćenje. No, novoizabrani hrvatski predsjednik neće dopustiti da, unatoč svemu, ‘cijenu’ izbornog okretanja leđa plate Hrvati u BiH. Jednostavno, to je princip od kojeg neće odustati. Sugovornici u najjačim hrvatskim strankama – to bi moga biti druga priča. I cijena.

(Republikainfo.com/V.S.)

 

 

 

 

 

Share.

Comments are closed.