KGK u kampanji koristi i generala Praljka, ali nije mu došla na komemoraciju 2017.

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Grabar-Kitarović je u kampanji za drugi mandat na predsjedničkim izborima 22. prosinca te je vrlo izgledno da je i ovo “talasanje” u cilju predizborne kampanje te mobiliziranje ionako “uspavanih” i iseljenih glasača u BiH, čiji su glasovi presudili za njezin mandat predsjednice protiv kandidata Ive Josipovića i na prošlim predsjedničkim izborima. U vrijeme kada je svaki glas zlata vrijedan, čini se i da je general HVO postao dobra političko-marketinška, potrošna roba. Svojim oštrim reakcijama na svaki njezin (ne)primjeren istup (ne)namjerno joj pomaže upravo i najjača bošnjačka stranka u BiH.

Najjača bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) oštro je u nedjelju reagirala prema hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović jer je na društvenim mrežama objavila fotografiju Slobodana Praljka, generala HVO-a koji je nakon osuđujuće presude pred haškim tribunalom izvršio javno samoubojstvo u sudnici prije dvije godine – 29. studenoga 2017.

Ona je na svom Facebook profilu objavila story s fotografijom generala Praljka, na kojoj se nalaze i hrvatska zastava te bijeli križ. Istu fotografiju na storyju objavio je u petak i njen savjetnik Tomislav Madžar. Međutim, od smrti generala Praljka protekle su dvije godine, a hrvatska predsjednica prošle godine na svojim društvenim statusima nije pokazala ovakav pijetet prema generalu Praljku a nije, kao ni većina hrvatskih političara, nazočila komemoraciji za Slobodana Praljka u Zagrebu 2017. godine. Također, hrvatska predsjednica je u međuvremenu obrisala post.

Na pitanje zašto nije došla na komemoraciju generalu Praljku, ona je tada odgovorila:

“Država se vodi razumom, a ne emocijama”.

Praljak je prije dvije godine u sudnici izvršio samoubojstvo nakon što je osuđen na 20 godina zatvora u predmetu ‘Prlić i ostali’ zajedno sa još petoricom najviših političkih i vojnih dužnosnika Herceg-Bosne.

Inače, kada je haški sudac pročitao presudu generalu Slobodanu Praljku, on je izjavio da nije ratni zločinac i da s prijezirom odbacuje presudu te je na očigled sveopće javnosti koja je s velikim zanimanjem pratila izricanje presude, popio otrov iz bočice koju je držao u ruci, u televizijskom prijenosu uživo.

SDA smatra da je “odavanjem počasti osuđenom ratnom zločincu hrvatska predsjednica još jednom pokazala svoje pravo lice i svoje agresivne namjere prema BiH”.

U jednoj od vladajućih stranaka u BiH to su usporedili sa “situacijom u kojoj bi neki njemački političar veličao generale iz nacističkog razdoblja”.

“Odavanjem počasti osuđenom ratnom zločincu Slobodanu Praljku, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je još jednom pokazala svoje pravo lice i svoje agresivne namjere prema Bosni i Hercegovini. Odavati počast osuđenom ratnom zločincu znači direktno vrijeđati žrtve njegovih zločina. U uređenim europskim državama nezamislivo je da predsjednici odaju počast zločincima, npr. nacističkim generalima osuđenim pred Nirnberškim tribunalom. Očigledno je da Kolinda Grabar-Kitarović ne poštuje to temeljno moralno i civilizacijsko pravilo, te se umjesto sa žrtvama, solidarizira s njihovim krvnicima. Važno je podsjetiti se da je Praljak pred Haškim tribunalom osuđen za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem podjele Bosne i Hercegovine i pripajanja njenih dijelova Hrvatskoj. Odavanje počasti takvoj figuri, znači slanje veoma jasne političke poruke prema BiH, koju vrlo dobro razumijemo. Predsjednica RH mora da zna da nikada neće ostvariti ono što čak ni Praljak i njegovi mentori nisu uspjeli ostvariti silom oružja. Sama činjenica da ipak pretendira ka tome, ukazuje da ona ne želi stabilnost i dobrosusjedske odnose sa BiH. Očigledno je jedini cilj pribiranje jeftinih političkih poena bez obzira na štetu koju njene riječi i postupci uvijek nanovo nanose povjerenju među građanima dviju zemalja”, stoji u priopćenju-reakciji iz SDA.

Na istupe Grabar Kitarović iz SDA su i nedavno reagirali. Prije dva dana ju je bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović optužio da “vrijeđa Bošnjake” i da pripada “retrogradnim snagama koje unose podjele među narodima u toj zemlji.

Bio je to komentar na njezine izjave dane prošlog tjedna tijekom posjete Hrvatima u BiH kada je, aludirajući na Bošnjake, rekla da “treba onemogućiti da brojniji narodi Hrvatima nameću predstavnike na izborima” i da “neće dopustiti da BiH prisvaja jedan narod”.

Grabar-Kitarović je u kampanji za drugi mandat na predsjedničkim izborima 22. prosinca te je vrlo izgledno da je i ovo “talasanje” u cilju predizborne kampanje te mobiliziranje ionako “uspavanih” i iseljenih glasača u BiH, čiji su glasovi presudili za njezin mandat predsjednice i na prošlim predsjedničkim izborima.

Svojim oštrim reakcijama na svaki njezin (ne)primjeren istup (ne)namjerno joj pomaže upravo i najjača bošnjačka stranka u BiH.

Međutim, posljednjih dana viralna je snimka iz 2005. godine na kojoj ona, kao tadašnja ministrica europskih poslova s tadašnjim premijerom Hrvatske Ivom Sanaderom, glavnim tužiteljem Mladenom Bajićem i Hidom Biščevićem, novinarom i dipomatom i bivšim savjetnikom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana srdačno dočekuje hašku tužiteljicu Carlu del Ponte u luksemburškom hotelu Novotel.

Riječ je o sceni iz dokumentarnog filma ‘Carlina lista’ redatelja Marcela Schupnbacha. On i njegova ekipa pratili su i snimali Carlu Del Ponte iz dana u dan, u razdoblju od ožujka 2005. do prosinca 2005., upravo u vrijeme uhićenja generala Gotovine.

 

(Republikainfo.com/V.S.)

Share.

Comments are closed.