Jurica Pađen bi mogao dobiti pet milijuna dolara odštete od slavnog Paula McCartneyja

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Jurica Pađen možda će tužiti Paula McCartneyja! Vijest dana donio nam je Jurica, koji je početkom godine zatražio da se u Autorsko-pravnom odboru Hrvatskog društva skladatelja provede vještačenje kojim se treba ustanoviti postoji li sličnost između Pađenove pjesme ‘Samo me draga ne ostavi’ i McCartneyjeve skladbe ‘Confidante’, javlja Jutarnji list. Hrvatsko društvo skladatelja potvrdilo je da je slavni glazbenik kopirao pjesmu Jurice Pađena.

– Četiri vještaka bila su jednoglasna i složila se kako u dijelovima obje skladbe postoji izrazita podudarnost – naglašava Jurica.

– Moram sjesti i dobro razmisliti. Tužba se kao opcija sama po sebi nameće. To je skupi sport, koliko sam se raspitao, mogao bih dobiti i nekih pet milijuna dolara. Nije to mala lova! S druge strane, to znači da bih ja sad trebao naći advokata koji će tužiti čovjeka koji je bio i ostao jedan od mojih glazbenih idola. Nije to lagana odluka, a ja nisam tip kojeg lova pokreće, što, jasno, ne znači ni da mi je mrska. Meni je sad najvažnije da, za početak, crno na bijelo imam dokaz da radim u skladu s najvišim autorskim standardima. Čast mi je što legendarni Beatles i ja očito glazbeno identično mislimo. Ne znam je li Paul baš ukrao moju pjesmu. Ja sam skloniji pomisliti da je slično razmišljao. No, ako ju je uzeo, jasno je sada i da je točno znao gdje treba uzimati – kroz smijeh govori Jurica, koji se potkraj 2018. godine i sam nemalo iznenadio kada je prvi put čuo McCartneyjevu skladbu ‘Confidante’.

– U prvi trenutak pomislio sam da me netko zafrkava. Jer ‘Confidante’, pjesma nastala preklani, zvučala je gotovo sasvim isto kao i ‘Samo me draga ne ostavi’ koju sam ja napisao prije dvadeset i tri godine i objavio na albumu ‘Izbrisani grafiti’ iz 1997. godine. Obje pjesme imaju isti tempo, kreću iz istog tonaliteta, ista melodija napravljena je s akustičnim gitarama. Jedina je razlika u dosegu objavljene skladbe, jer je Paulov album na kojem je ta pjesma bio prvi na Billboardovoj američkoj top-ljestvici. Znači, danas i ja mogu kazati da sam imao pjesmu na prvom mjestu američke top-liste – zadovoljno govori zagrebački glazbenik, koji naravno nije jedini koji je primijetio sličnost ovih dviju skladbi.

‘Samo me draga ne ostavi -skladba je pod brojem 12):

Lani je tako jedan internetski softver utvrdio čak 97 posto podudarnosti između pjesama ‘Samo me draga ne ostavi’ i ‘Confidante’. Nalazi softvera nisu se mogli koristiti kao dokaz na sudu, no autorsko pravno vještačenje s pozitivnim ishodom po Pađena, sasvim je druga stvar, koja otvara put mogućem sudskom postupku.

– Iskreno, ja bih se zadovoljio i izvansudskom nagodbom. Bila bi mi prava zadovoljština da Paul prizna da smo identično razmišljali, on preklani, a ja prije dvadeset i tri godine. Čak sam se prije nego li sam u Hrvatskom društvu skladatelja zatražio da se utvrdi postojanje sličnosti između mog autorskog djela i Paulove skladbe, razmišljao o tome da se s McCartneyjem pokušam povezati putem humanitarne organizacije ‘Food for life’ koja organizira koncerte i donira hranu onima koji si je ne mogu priuštiti, a s kojom smo obojica surađivali. Nisam uspio, no nešto mi govori da ćemo se sada, uz pomoć ovog dokumenta koji imam, lakše upoznati – kaže Pađen, koji naglašava kako je on veliki obožavatelj grupe The Beatles i McCartneyja.

– On je genijalan lik, izuzetno sam počašćen što je slijedio moju glazbenu inspiraciju – ističe Pađen, kojeg su prije Paula McCartneyja slično ‘slijedili’ i neki domaći autori.

– Neću sad spominjati imena tih naših uvaženih ‘autora’. Ali, pokojni Đorđe Novković svojedobno me upozorio kako je dijelove melodije moje ‘Obične ljubavne pjesme’ jedan naš zagrebački autor spretno ukomponirao u stvar koju je radio za jednu našu vrlo popularnu splitsku pjevačicu. Tom ‘autoru’ sam jednom prilikom rekao da me mogao i potpisati ispod ‘svog’ hita. Također, moje stihove na jednom svom albumu plagirao je i jedan slavni sarajevski kompozitor kojem i inače mnogi zamjeraju da voli ‘posuditi’ tuđe uratke. Nas dvojica slučajno smo se sreli u Rovinju, taman u vrijeme kada je on radio na svom albumu za jedan popularni sarajevski bend u kojem je tada bio šef. Tijekom rovinjskog druženja dao sam mu kasetu sa svojim novim pjesmama, a stihovi nekih od tih skladbi pojavili su se potom i kao stihovi u pjesmama s njegovog albuma – prisjeća se Jurica Pađen.

(Izvor: Jutarnji list)

Share.

Comments are closed.