Je li časna sestra zatajila informacije? Šest djelatnika Doma zdravlja Ljubuški u izolaciji, dr. Landeka apelira na iskrenost: Morate nam kazati točne podatke

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nakon što je prvi slučaj pacijentice oboljele od koronavirusa, inače časne sestre, doveden u svezu s Ljubuškim, ravnatelj Doma zdravlja Ljubuški i član županijskog stožera Civilne zaštite dr. Ivan Landeka je u dnevnom izvješću za Radio Ljubuški objasnio kako je došlo do situacije da je  sada šest djelatnika Doma zdravlja u samoizolaciji. On je ujedno i poesbno apelirao na iskrenost građana kada su u pitanju točni podatci njihovih kontakata.

“Imamo i prvi potvrđeni slučaj koronavirusa koji je u neizravnoj vezi s našim gradom, odnosno, Domom zdravlja. Radi se o redovnici koja je smještena u kući na prostoru općine Čitluk, ali zbog specifičnosti zdravstvenog osiguranja, ta osoba ima zdravstveni karton u našem domu zdravlja. Zbog razvoja febriliteta, javila se u srijedu svom obiteljskom liječniku”, rekao je Landeka.

“U tri navrata smo, jednom putem telefona i u dva navrata nakon dolaska na trijažni pult Doma zdravlja Ljubuški uzeli epidemiološke podatke, te nije nađena nikakva epidemiološka povezanost ili kontakt sa osobama koje su u samoizolaciji, ili koje su došle iz zaraženog područja ili pozitivne na koronavirus. Osoba je dijagnostički obrađena, dobila je terapiju te je poslana kući da bi jučer došlo do pogoršanja stanja, te je upućena u SKB Mostar. Popodne je testirana i navečer smo dobili podatak da je njezin test, odnosno nalaz, pozitivan na COVID 19 infekciju”, objašnjava dr. Landeka.

“Posljedično tom nalazu, odmah sinoć smo postupili po ranije donesenim pravilima. Odmah smo popisali bliske kontakte iz naše ustanove. Svi oni su poslani u samoizolaciju, radi se o šest djelatnika Doma zdravlja Ljubuški. Utvrdili smo da su svi djelatnici, kao i sama bolesnica, nosili propisanu zaštitnu opremu, ali moramo postupiti po pravilima struke tako da će primarni kontakti te osobe ostati u samoizolaciji”, pojasnio je Landeka.

On je rekao da su već ranije jučer su svi prostori u Domu zdravlja Ljubuški dezinficirani u sklopu redovite dezinfekcije koju radimo te da će se daljnji razvoj ove situacije pratiti.

“Što se tiče kontakata sa našim susjedima iz Doma zdravlja Čitluk i epidemiologom prof. Vasiljem, već se radi na terenu i uzimaju svi kontakti od ove osobe pa ćemo vidjeti gdje i u kojem smjeru će se ova priča razvijati”, rekao je dr. Landeka za Radio Ljubuški.

On je ponovno apelirao na sve koji dolaze u Dom zdravlja Ljubuški da prvobitno svoj problem pokušaju rješiti telefonskim putem, a ako je zaista potreban dolazak u medicinsku ustanovu, da im se daju točni podatci.

“One upitnike koje smo uveli nisu tu da bi se oni proceduralno potpisali, nego da bi se u njima naveli istiniti i točni podatci i oni su nam presudni u ovoj situaciji. Mi nemamo nikakvih mjera da restriktivno djelujemo na naše ljude zato nam je vaša iskrenost jako bitna i morate nam kazati točne podatke o osobama s kojima ste bili u kontaktu da bi vam dalje mogli pružiti pomoć. Znači, pomoć će biti u svakom slučaju i svakome koje je potrebna, ali ovi podatci su nam potrebni u ovim krucijalnim situacijama”, apelirao je dr. Landeka.

On je također izvjestio i o redovitoj mjeri pranja i dezinfekcije ulica, zajedničkih prostora, te je izvjestio i o dolasku odnacije Crvenog križa iz Njemačke, pošiljci dječje hrane.

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.