Jača pritisak migrantske krize u Zapadnoj Europi: 45% veći tranzit, najveća ruta preko Turske

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U najnovijem preliminarnom izvješću, koji je objavljen na ‘Frontexovoj’ internet stranici, o ukupnim aktivnostima te organizacije u prošloj godini, istaknuto je da je detektirano 139.000 ilegalnih ulazaka u područje Schengena, od čega 24.000 na zapadnim granicama, 14.000 na istočnim te 82.000 na području istočnog Mediterana, koje obuhvaća i područje zapadnog Balkana, pišu Nezavisne novine.

Ukupan broj migranata u Europu smanjen je u 2019. u odnosu na prethodnu godinu, ali je značajno veći broj u odnosu na raniji period zabilježen na prostoru zapadnog Balkana, priopćeno je iz Europske službe za migracije “Frontex”, prenose Nezavisne novine.

U našu regiju, kako se ističe, najviše je migranata došlo preko područja Turske. Naglašeno je i da je u matične zemlje vraćeno 15.850 migranata koji su prošli proceduru odbijanja zahtjeva za azil, dok je godinu ranije vraćeno njih 13.739. U istom razdoblju zaplijenjeno je 125,5 tona droge, a privedeno 669 narko-dilera. Pronađeno je i 390 ukradenih vozila te 69 komada ilegalnog naoružanja raznog kalibra.

U “Frontexu” ističu da su očekivanja da će ove godine biti uspješniji u borbi protiv ilegalnih migracija time što se očekuje formiranje stalnih jedinica Europske granične kontrole i Obalne straže, a već je pokrenuta regrutacija prvih 700 stalnih službenika i podneseno oko 7.500 prijava kandidata za ove pozicije.

“Nakon regrutacije, prva grupa službenika Europske granične kontrole i Obalne straže će veći dio 2020. godine provesti u obuci i razmještanju na različite djelove europske granice. To će biti masivna promjena u odnosu na dosadašnji rad”, istaknuli su.

Isabela Vivior, press-službenica “Frontexa”, za “Nezavisne” kaže da je dobra vijest to što je ukupan broj za čak 92% manji u odnosu na vrhunac migrantske krize iz 2015. godine. “Usprkos ukupnim opadajućim trendovima, u istočnom dijelu Mediterana došlo je do pojačanog pritiska, koji je počeo u proljeće. Do vrhunca je došlo u rujnu, a onda je počeo opadajući trend, što je u skladu sa sezonskim promjenama. Ukupno gledano, detektirali smo 82.000 migranata na toj ruti, ili za 46% više nego prethodne godine”, naglasila je ona.

Dodala je da je u drugoj polovici godine na tom dijelu migrantskih ruta najviše prelazaka bilo još od početka primjene sporazuma između EU i Turske u ožujku 2016. godine, ali je naglasila i da je to ipak manje u odnosu na vrhunac krize iz 2015. godine.

Sudeći prema informacijama koje smo dobili, BiH nije bila u žiži migrantske krize prošle godine. “Frontex” je u našoj regiji najviše izazova zabilježio na granici Grčke s Albanijom, te na istočnim i južnim granicama Srbije.

“Najveći dio prebačenih ljudi na grčke otoke put je nastavio zapadnobalkanskom rutom”, naglasili su.

Iz Veleposlanstva Turske u BiH kratko su odgovorili da ne raspolažu podacima koji bi pokazali da je u našu regiju najviše migranata došlo preko teritorija te zemlje te da je to pitanje kojim se na zajedničkoj razini bave EU i Turska.

U Ministarstvu sigurnosti BiH kažu za “Nezavisne” da je prošle godine u BiH zbog vremenskih uvjeta smanjen broj ulazaka ilegalnih migranata, a da se trenutno u prihvatnim centrima nalazi oko 5.500 osoba.

“Fokus će biti na učinkovitijoj kontroli granice i sprječavanju ulazaka ilegalnih migranata u BiH, jačanju kapaciteta Granične policije BiH i Službe za poslove sa strancima BiH, a najavljeni su i razgovori s ministrima unutarnjih poslova susjednih država o zajedničkom rješavanju ovog problema”, kažu u ovom ministarstvu.

Podsjetili su da je ministar sigurnosti Fahrudin Radončić najavio novi pristup u upravljanju ilegalnim migracijama u BiH. “Posebno je naglasio da briga o migrantima ne može biti problem samo Ministarstva sigurnosti BiH, već svih institucija i razina vlasti u BiH”, rečeno je u tom ministarstvu za Nezavisne.

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.