Italija tvrdi da je 80% pomoći koja je došla iz Rusije nekvalitetna; ‘Tragedija se iskorištava u promidžbene svrhe’

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U trenutku dok se Italija borila s pandemijom koronavirusa bez pomoći Europske unije i NATO-a, jedna je osoba shvatila kako je sada pravo vrijeme za postizanje geopolitičkih i diplomatskih bodova.

Vladimir Putin velikodušno je nazvao talijanskog premijera Giuseppea Contea i ponudio mu nesebičnu pomoć. U roku 24 sata na talijansko je tlo sletjelo devet zrakoplova Iljušin 76 s prijeko potrebnim medicinskim zalihama. Vojna vozila okupirala su poluotok i dopremila u Italiju 600 respiratora, zaštitnih maski, 100 vojnih virologa i epidemiologa, osam medicinskih timova, dezinfekcijska sredstva i terenski laboratorij za sterilizaciju.

Međutim, izgleda kako je cijeli vojni pothvat, znakovito prozvan “Od Rusije s ljubavlju”, ustvari bio ništa više doli običnog PR-a. Što je, ustvari, vjerojatno bilo i za očekivati. Naime, talijanska La Stampa piše, pozivajući se na izvore iz visokih političkih krugova, kako je 80 posto Putinove pomoći potpuno neupotrebljivo, prenosi Euractiv.

– Osamdeset posto ruskih zaliha potpuno je beskorisno ili od vrlo male pomoći Italiji. Ukratko, to nije ništa više od izlike – rekao je anonimni izvor za La Stampu, opisujući dezinfekcijska sredstva i opremu za sterilizaciju.

Gdje su respiratori

Što se tiče ruskih doktora, nije poznato jesu li od pomoći u talijanskim bolnicama, a nije jasno ni jesu li Talijani zaprimili 600 respiratora. Prema pisanju ruskih medija, 28 ruskih vojnih liječnika i medicinskih sestara navodno su raspoređeni u bolnici Papa Giovanni XXIII u Bergamu, a ruska ekipa za dekontaminaciju čisti domove za starije osobe, u kojima umiru mnoge starije i nemoćne osobe.

La Stampa je, s druge strane, dolazak vojnog konvoja na talijanski poluotok usporedila s invazijom Sovjetskog Saveza na Afganistan 1979. godine. Unutar Conteove vlade mnogi su ostali iznenađeni dolaskom ruskih vojnika i iskorištavanjem situacije tijekom pandemije virusa u političke svrhe.

– Rusi su vrlo agilno iskoristili situaciju. Ipak, vrlo je neugodno što se naša tragedija iskorištava u promidžbene svrhe – rekao je bivši načelnik Glavnog stožera talijanskih oružanih snaga, Vincenzo Camporini, prenosi Business Insider.

Ruski veleposlanik u Italiji, Sergej Razov, brzo je stao u obranu Rusije.

– Ako mislite, bez ikakvih osnova, da su ruske postrojbe poslane s ciljem stvaranja nekakve vrste šteta između Italije i njezinih partnera u NATO-u, nudimo vašim čitateljima da sami prosude tko je i kako u ovim teškim trenucima pomogao talijanskom narodu – uputio je Razov odgovor La Stampi.

Istina je da su europske zemlje, pa i SAD, prvotno zakazale pružiti pomoć Italiji. Mnoge su zemlje zatvorile vrata i okrenule leđa pozivu u pomoć iz Rima, stavljajući time u pitanje postojanje Europske unije i njezinih načela solidarnosti, jednakosti te ekonomske, socijalne i teritorijalne povezanosti.

Konačno i EU

No, pomoć je na kraju, sa zakašnjenjem, ipak stigla. Europska unija je konačno podigla glas, Njemačka, Francuska i Austrija poslale su 3,6 milijuna zaštitnih maskica u Italiju. Njemačka je primila talijanske pacijente u svoje bolnice, a pomoć je poslala i Poljska slanjem medicinskog osoblja u Bergamo. I Trump je naposljetku odlučio priskočiti u pomoć. Prošli tjedan je isporučena medicinska oprema u hitnu bolnicu na prostoru bivšeg milanskog sajma, a u ponedjeljak je rekao kako će SAD poslati Italiji respiratore i ostalu medicinsku opremu u vrijednosti od 100 milijuna dolara.

I šef diplomacije Europske unije je podsjetio na važnost EU u ovoj virusnoj krizi i upozorio na obranu od vukova maskiranih u ovčjoj koži.

– Ono što je bitno za Europu – možemo biti sigurni da će se percepcije ponovno promijeniti kako se epidemija i naš odgovor na nju razvijaju. Ali, moramo biti svjesni kako postoji geopolitička komponenta koja uključuje borbu za utjecaj kroz spin i ‘politiku velikodušnosti’. Naoružani činjenicama, moramo braniti Europu od njezinih protivnika – poručio je Borrell.

Tako i Peking

Osim Rusije, očigledan protivnik je i Kina, koja je prošla slično kao i njihovi ruski kolege. Španjolska, Nizozemska i Turska su odbacile kineske testove za koronavirus i zaštitnu opremu, tvrdeći kako su neispravni. Zbog nedostatka zaliha, Europa je primorana tražiti opremu izvan svojih granica, ali čini se kako je kineska roba za obranu od Covida-19 upitne kvalitete.

Nizozemsko ministarstvo zdravstva izjavilo je kako je moralo vratiti 600 tisuća zaštitnih maski koje su naručili iz Kine, nakon što je utvrđeno da su neispravne. Osim što maskice nisu dobro prianjale na lice, nisu imale ni dovoljno filtera. Ove greške su utvrđene nakon što je dio opreme već podijeljen bolnicama, te su radnici nakon provedene inspekcije maski savjetovani da ih ne koriste.

Borrell je prozvao Kinu da “šalje opremu i liječnike u Europu kako bi agresivno pogurala poruku da je, za razliku od Sjedinjenih Američkih Država, odgovoran i pouzdan partner”.

(Izvor: Euractiv)

Share.

Comments are closed.