Deset savjeta za dobro roditeljstvo

Dobar roditelj nastoji donositi odluke koje su u najboljem interesu djeteta, ali ne mora biti savršen jer nitko nije savršen. Nijedno dijete nije savršeno. Ali to ne znači da ne treba raditi prema tom cilju. Prvo postavite visoke standarde za sebe a potom i za vašu djecu. Mi im služimo kao uzor.Kako biti dobar roditelj? Što čini dobrog roditelja?

# 1 Budite uzor

Nemojte samo reći djetetu što želite od njih. Pokaži im. Čovjek je posebna vrsta djelomično zato što možemo učiti imitacijom. Programirani smo da kopiramo djela drugih kako bismo ih razumjeli, a djeca promatraju sve što njihovi roditelji rade vrlo pažljivo. Dakle, budite ono što želite da vaše dijete bude – poštujte svoje dijete, pokazujte im pozitivno ponašanje i stav, imate empatiju prema njihovim emocijama – i vaše će dijete slijediti vaš primjer.

# 2: Volite ih

Pokažite svoju ljubav. Nemoguće je previše voljeti svoje dijete. To im ne može škoditi.

Važno je ono što odlučite učiniti (ili dati) u ime ljubavi – ako su to stvari poput materijalnog uživanja, popustljivosti, niskih očekivanja i prevelike zaštite, to je nepoželjno. Kada se te stvari daju umjesto prave ljubavi, tada ćete imati razmaženo dijete.

Voljeti svoje dijete može biti jednostavno kao što je dati im zagrljaj, provoditi vrijeme s njima i ozbiljno slušati njihove probleme. Pokazivanje tih čina ljubavi potiče oslobađanje hormona zbog kojih je dijete dobro raspoloženo, kao što su oksitocin, opioidi i prolaktin. Ove neurokemikalije mogu nam donijeti dubok osjećaj smirenosti, emocionalne topline i zadovoljstva, od kojih će dijete razviti otpornost i da ne spominjemo bliži odnos s vama.

# 3: Pozitivno roditeljstvo

Dajte svom djetetu pozitivna iskustva. Tako će stvoriti sposobnost iskusiti pozitivna iskustva i ponuditi ih drugima. Ne samo da ta pozitivna iskustva stvaraju dobre veze u mozgu vašeg djeteta, već stvaraju uspomene za cijeli život.

Kada je riječ o disciplini, teško je ostati pozitivan. Ali moguće je prakticirati pozitivnu disciplinu i izbjegavati  kaznene mjere.

Biti dobar roditelj znači da morate naučiti dijete što je ispravno i što nije u redu. Postavljanje granica i dosljednost ključevi su dobre discipline. Budite ljubazni i čvrsti kada provodite ta pravila. Usredotočite se na razlog djetetovog ponašanja. I neka to bude prilika da uči za budućnost, a ne da ga se kazni za prošlost.

# 4: Budite sigurno utočište

Neka vaše dijete zna da ćete uvijek biti uz njega tako što ćete osjetiti djetetove signale i osjetiti njihove potrebe. Podržite i prihvatite svoje dijete kao pojedinca. Budite toplo i sigurno utočište.

# 5: Komunikacija

Većina nas već zna za važnost komunikacije. Razgovarajte s djetetom i pažljivo ih slušajte. Držeći otvorenu komunikacijsku liniju, imat ćete bolji odnos sa svojim djetetom i vaše će dijete doći k vama kad bude imalo problem.

Da biste to učinili, razgovarajte i o neugodnima temama. Zamolite svoje dijete da opiše što se dogodilo i kako se on / ona osjeća. Ne morate uvijek pružiti rješenja. Samo slušanje i postavljanje pitanja za razjašnjavanje, već dovoljno pomaže.

# 6: Razmišljajte

Mnogi od nas žele biti roditelj koji je drugačiji od naših roditelja. Čak i oni koji su imali sretno djetinjstvo možda žele promijeniti neke aspekte njihovog odgoja.

Ali vrlo često, kad otvarimo usta, govorimo kao i naši roditelji .

Razmišljanje o vlastitom djetinjstvu je korak prema razumijevanju zašto mi roditelji tako postupamo. Zabilježite stvari koje želite promijeniti i razmislite kako biste to učinili drugačije u stvarnom scenariju. Nemojte odustati ako u početku ne uspijete. Potrebna je praksa. Puno prakse.

# 7: Obratite pozornost na vlastitu dobrobit

Često se stvari kao što su naše zdravlje ili zdravlje našeg braka zanemare kada se rodi dijete. Ako ne budete obraćali pažnju na njih, postat će veći problem.

# 8: Nemojte ih udarati

Bez sumnje, za neke roditelje, poneki udarac po guzi može dovesti do kratkotrajne usklađenosti, što je ponekad prijeko potrebno.

Međutim, ova metoda ne uči dijete što je ispravno. Ona ga samo uči da se boji vanjskih posljedica. Dijete je tada motivirano da ne bude uhvaćeno, kada radi nešto loše. Postoji niz boljih alternativnih disciplina koje su se pokazale učinkovitijima, kao što su pozitivna disciplina (savjet # 3 gore).

# 9: Održavanje perspektive

Koji je vaš cilj u odgoju djeteta? Ako ste poput većine roditelja, želite da vaše dijete dobro napreduje u školi, da bude produktivno, da bude odgovorno i neovisno, da uživa u smislenim odnosima s vama i drugima, da bude brižno i suosjećajno te da ima sretan, zdrav i ispunjen život.

Ali koliko vremena trošite na rad prema tim ciljevima? Ako ste poput većine roditelja, vjerojatno većinu vremena provodite samo pokušavajući preživjeti dan. Ako se osjećate frustrirano, jednostavno se na kratko odmaknite. To ne samo da će vam pomoći da održite zdravu perspektivu, već radite i na jednom od svojih primarnih ciljeva u roditeljstvu – izgradnji dobrog odnosa s djetetom.

# 10: Roditeljstvo je jedno od najistraživanijih područja psihologije

Mnoge prakse ili tradicije roditeljstva znanstveno su istražene, provjerene, rafinirane ili opovrgnute. Međutim, upotreba znanstvenih spoznaja nikako ne odgovara jedinstvenoj strategiji. Svako dijete je drugačije. U skladu s tim, možete i trebate prilagoditi svoj stil roditeljstva.(Izvor: Znanost.com)

Komentari:

No comment.

Birači, prasići, jagnjići

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna