ZBOG OVOGA NE SMIJETE nikada ostaviti kosu mokru nakon pranja

Kad je kosa mokra, njezina molekularna struktura počinje se mijenjati. Voda se upija preko tvrdog vanjskog sloja vlasi kutikula i prodire u korteks, koji tom prilikom otiče. To znači da korteks trenutačno gubi snagu i teže drži težinu mokre koseInače, vlas kose se pretežno sastoji od bjelančevine keratina, cilindričnog je oblika, te ima tri sloja – kutikulu, korteks i medulu, gdje je kutikula vanjski sloj, korteks srednji i medula unutarnji sloj vlasi. Korijen leži zaštićen ispod površine u cjevastom uleknuću kojeg nazivamo folikul. To je zapravo ulegnuće epiderme (površinskog sloja kože) u dermu (unutarnji sloj).

Kad je kosa mokra, dio vode probija se do folikula koji sposoban upiti vode do 30 posto svoje vlastite težine. Što duže je folikul mokar, to sve više natiče. Budući da se folikul više puta iznova suši pa potom ponovno upija vodu iz kose, počinje pucati, trajno oštećujući korijen kose, kako piše Daily Mail.

Bolje je brzo osušiti kosu sušilom, nego je pustiti da se prirodno suši, objašnjavaju stručnjaci.

Bitan je način sušenja kose

“Da ne bi pucala, mokru kosu se ne smije češljati četkom, nego češljem širokih zubaca. Prije sušenja kosu treba dobro isušiti ručnikom (bez jakog trljanja), već laganim stiskanjem ručnika oko kose. Trljanjem se može slomiti već oslabjela vlas kose s rezultatom vlasi nejednakih dužina”, savjetuje dr. Tim Moore, potpredsjednik australske tvrtke Smart Devices.

“Početak sušenja treba biti na niskim temperaturama kako bi se s kose prvo riješili kapljica vode, potom treba povećati temperaturu (ali ne na vruće) i osušiti kosu”, objasnio je.

Dr. Moore je dodao da kosa kad je vlažna buja, što uzrokuje to da kosa pod pritiskom puca, a to opet rezultira i raspucalim vrhovima.

Mlako sušenje kose

Koristite li sušilo nakon svakog pranja kose, na nju nanesite regenerator koji se ne ispire. Također, nabavite sušilo koje ima mogućnost sušenja toplim, a ne vrućim zrakom, koji je najčešći uzrok mehaničkog oštećivanja kose.

Čuvajte se ovih pogrešaka:

    Sušilo i pegla za kosu oštećuju kosu, stoga prije oblikovanja koristite posebne proizvode koji sadrže ulja za zaštitu kose. Pazite da temperatura uređaja ne bude visoka.
    Zbog previše proizvoda kosa može izgledati i postati teška, dok se svakodnevnim pranjem ispiru sva prirodna ulja koja štite kosu od isušivanja i oštećenja. Da bi kosa bila sjajna, odaberite kvalitetan šampon i regenerator, a ostale proizvode izbjegavajte što je više moguće.
    Četkanje od korijena kose može slomiti i oštetiti kosu na sredini, a posebno na vrhovima, gdje je osobito tanka i lako se petlja. Kosu češljajte najprije od vrhova i lagano se krećite prema korijenu.

Komentari:

No comment.

Birači, prasići, jagnjići

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna