Znate li koliko često treba mijenjati ručnike i prati jastuke na kojima spavamo?

Ručnici zbog vlage mogu biti leglo bakterija i gljivica i stoga je vrlo važno voditi računa o tome da ih redovito mijenjamoHigijena doma vrlo je važna za zdravlje ukućana. U čistoj kući manje je alergena i mikroorganizama koji nam narušavaju imunitet. Nakon što smo pisali o tome koliko često treba mijenjati plahte, osobito ljeti, dotaknut ćemo se jastuka, ručnika i kupaonskih prostirki.

Jastuci

Jastuke treba prati svakih šest mjeseci. Stručnjaci kažu da na njima može rasti 16 vrsta gljivica. Usprkos tome što koristite jastučnice (koje treba mijenjati jednom tjedno), jastuke treba prati svakih pola godine, a svaki dan ili svaki drugi provjetriti ih na prozoru. Ovime ćete ublažiti respiratorne probleme, ukoliko ste im skloni.

Ručnici

Ovdje govorimo o ručnicima kojima se brišemo nakon kupanja ili tuširaja. Stručnjaci preporučuju da ih mijenjamo dvaput na tjedan, odnosno nakon četiri korištenja.

Ovim ručnicima brišemo cijelo tijelo i oni se, ukoliko ih nakon korištenja objesite na kukicu u kupaonici, neće propisno osušiti te će postati savršen domaćini za gljiivice. Ručnik bi nakon korištenja trebalo osušiti na sušilu i tek ga onda vratiti na mjesto ili u košaru za prljavu robu.

Ručnici za ruke

Ručnike za ruke trebalo bi mijenjati svaki treći dan, osobito ako u kućanstvu živi više ljudi. Također, trebalo bi ih držati podalje od zahodske školjke. Praktično je da su vam ručnici slične boje, najbolje bijeli kako kako biste ih mogli oprati na visokoj temperaturi i uvijek ih sakupiti dovoljno za bubanj perilice. Ona jedan crveni rjeđe će doći na red za pranje, nego njegov bijeli "rođak".

Prostirke za pod u kupaonici

Njih bi trebalo mijenjati barem jednom tjedno. Umjesto čupavih prostirki za pod, koje su nekada bile popularne, a i danas ih se može susresti u kupaonicama, puno su praktičnije za održavanje prostirke od frotira koje su ustvari malo deblji ručnici prilagođeni svojoj svrsi. 


(izvor: rtl.hr)

Komentari:

No comment.

"Borci" za zarod

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna