'Ako žene traže da budu jednake pred zakonom kao muškarci, onda zašto ne bi podnijele udarac muškarca?'

Sigurna sam da je to naučeno ponašanje koje dolazi iz njegove obitelji. Pa kroz što sve moraš proći u životu da bi uopće mogao izgovoriti tako nešto, a kamoli to i učiniti! A on nije jedini...Šokirali su me rezultati istraživanja "Prevencija nasilja u vezama mladih" Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) provedenog na 330 mladih (63 posto djevojaka i 37 posto mladića) u 12 srednjih škola 

Prema tim rezultatima trećina mladih opravdava uporabu nasilja u vezama među mladima, petina ih ima iskustvo nasilja u vezama, a isto toliko je priznalo da je i samo bilo nasilno!
Katastrofa, pitam se – pa tko odgaja tu djecu!?

Tako sam za potrebe emisije Sve u 6, krenula istraživati tu temu i uputila se pred jednu zagrebačku srednju školu kako bi provjerila jesu li ti klinci doista takvi! Zaustavila sam jednog mladića.  Osamnaest mu je godina i ovako kreće naš razgovor...

-    U kojim situacijama je dozvoljeno da muškarac udari ženu?  - upitala sam ga očekujući odgovor kako takve situacije  ne postoje te da ih ništa ne opravdava.. kad evo šoka…

-    Pa ako ga ona iživcira ili neš'..kaj ja znam – odgovori on.

-    Kako misliš?! – nastavim -  tebe žena živcira i što ti napraviš?

-    Pa recimo, ako žene traže da budu jednake pred zakonom kao muškarci, onda zašto ne bi podnijele udarac muškarca?! – ja umalo padam u nesvijest, no on nastavlja…

-    Ako tvrde da su full jednake kao muškarci onda ono, muškarac ih smije udariti  ali naravno pod određenim okolnostima. Ne može ih iz čistog mira ili bez veze, ako žena na primjer napadne muškarca on se smije obraniti od nje .

Znači, već mi nije dobro.. Ovaj mladi čovjek ima tako zastrašujuće stavove? I tu se odmah budi moj majčinski, zaštitnički instinkt želeći zaštiti ovo dijete, odbacujem mogućnost da ga imenom i prezimenom prokažem javnosti. Jer za takav stav, sigurna sam  - nije kriv on, to je naučeno ponašanje koje – dolazi iz njegove obitelji. Jadno dijete. Pa kroz što sve moraš proći u životu da bi uopće mogao izgovoriti tako nešto, a kamoli to i učiniti!  A on nije jedini.

Jasno to pokazuju i rezultati istraživanja prema kojima, slušajte sad ovo - čak 47 posto mladih smatra da mladić ima pravo udariti svoju djevojku ako ona želi prekinuti s njim, ako ga vara ili namjerno provocira.

Ovakvo me alarmantno stanje među mladima, brine čak i više o švicarca s kojim sam bitku vodila nešto manje od 10 godina. Švicarac se nekako riješio, ali situacija među mladima mogla bi biti još gora, ako se pod hitno nešto ne napravi po tom pitanju. Jer ponašanje mladića s početka moje priče već je netko trebao uočiti.. škola, profesori, pedagozi.

On zaista zaslužuje šansu promijeniti svoje mišljenje i uvidjeti da svijet doista može biti puno ljepše mjesto od nasilja i agresije. Za njega je možda  prekasno, ali  nije za tisuće mladih koji će misliti isto to – NE SMIJE BITI!

Zato ću sljedeći put, kada sretnem dječaka slomljena srca – uzeti stvar u svoje ruke, i pokušati mu objasniti da nasilje ne rješava ništa. Ljubav je ta koja nas treba pokretati! 
(izvor: rtl.hr)

Komentari:

No comment.

Neka jedu kolače

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna