Ilustracija koja plijeni pažnju po medijima zbog optužbi za seksizam zapravo je nešto sasvim deseto

Ovog je tjedna na društvenim mrežama jedna slika zaplijenila svu pažnju i to ne baš dobru. Naime, slika prikazuje ženu kako se transformira nakon što pročita porukuŽena prvo ima potamnjeni ten, a prikazana je kao visoka plavuša u pripijenoj haljini te nakon što pročita knjigu pretvori se u blijedu, tamnokosu ženu u trapericama.

"Prema ovoj ilustraciji, čitanje ti promijeni cijelu mišićnu građu, a osim toga i pobijeliš, kao da si Europljanin. I zbog toga se ošišaš", samo je jedan od negativnih komentara. Mnogi smatraju kako je ovaj crtež uvredljiv zbog percepije o stereotipima koje se ženama nameću.

"Vjerovati u ovo i još k tome to podržavati je zbilja nešto drugo", komentar je druge nezadovoljne osobe.

S druge strane, autor ovog crteža koji se na DeviantArtu predstavlja kao Sortimid, izjavio je kako je ova umjetnost dio erotske niše zvane "transformacija fufice".


Prema Sortimidu, ovaj fetiš može imati brojne forme, a uključuje "hiper-ženstvene, hiper-seksualne karikature". Smatra kako takvi crteži mogu biti lagani i komični, ali i puno mračniji u sadržaju.

Takvi crteži također uključuju i transformacije muškaraca.

Autor je priznao kako nije očekivao kako će njegove ilustracije vidjeti itko izvan zajednice "transformation porna" jer je ovaj  viralni crtež čistio bilo ispunjavanje želje jednom korisniku koji je htio vidjeti obrnutu transformaciju.

No, s obzirom na to koliko je ovaj crtež prikupio pažnje i komentara, odlučio se oglasiti vlastitim komentarom:

"Mnogi su razumljivo uzrujani oko ove slike. Nikad mi nije bila namjera na ovaj način izraziti seksizam, ali se čini kako sam, sasvim slučajno, učinio baš to. Čvrsto sam uvjeren kako žene trebaju izgledati onako kako one to žele. (...) Ova slika nije izjava već da zadovolji klijentov fetiš. Iskreno nisam očekivao publiku izvan porno zajednice. Ako sam vas uvrijedio, ispričavam se."

No, bez obzira kako crtež djelovao, mnogi se pitaju jesmo li postali toliko tužna bića da na dnevnoj bazi tražimo štogod se na internetu može naći kako bismo mogli nešto prigovarati. Što vi mislite o ovim crtežima?

(izvor: vijesti.rtl.hr)

Komentari:

No comment.

"Herceg-Bosno u srcu te nosim"

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna