SRBIJA sutra bira predsjednika i zastupnike za sve razine vlasti, glasovanje u inozemstvu već počelo

U Srbiji se sutra održavaju opći izbori, a građani će glasati za šefa države i buduće sazive republičkog i vojvođanskog parlamenta i lokalnih samouprava. Ovo je prvi put, od uvođenja višestranačja u Srbiji 1990, da se istovremeno organiziraju izbori za predsjednika, poslanike republičkog parlamenta, poslanike vojvođanske skupštine i vijećnike lokalnih parlamenata.

Birališta će biti otvorena od 7.00 do 20.00 sati, a pravo glasa ima 6.770.013 građana, koji će birati predsjednika države između 12 predsjedničkih kandidata, kao 250 poslanika republičkog parlamenta između 18 izbornih lista. U zemlji i inozemstvu biti će otvoreno 8.390 biračkih mjesta. U inozemstvu će se glasovati na 38 biračkih mjesta u 22 zemlje. Izbore na Kosmetu organizuje Republička izborna komisija Srbije u saradnji s Misijom OEBS, gdje će biti otvoreno 90 biračkih mjesta na 28 lokacija, a biti će održani predsjednički i parlamentarni izbor, ali u bar dvije srpske općine i lokalni izbori. Službeni rezultati izbora na svim razinama moraju biti utvrđeni najkasnije 10. svibnja, dok će prva sjednica novog saziva Narodne skupštine Srbije biti održana najkasnije 30 dana od proglašenja konačnih rezultata, odnosno, najkasnije 8. lipnja. U parlament Srbije će ući samo one stranke koje pređu cenzus od pet posto glasova od ukupnog broja glasova birača, a isti princip važi i za skupštine općina i gradova. Za manjinske liste važi prirodni prag, koji se dobija kada se zbir glasova stranaka koje pređu cenzus od pet posto podijeli sa 250, što obično iznosi oko 15.000 birača. Skupština Srbije buduću vladu mora izabrati najkasnije u roku od tri mjeseca, inače će, kako propisuje Ustav, biti raspuštena i biti će održani novi izbori, koji moraju biti okončani najkasnije za 60 dana. Kandidata za premijera predlaže predsjednik Republike, nakon čega mandatar predlaže program i sastav vlade. Vlada je izglasana ako za njezin izbor glasa većina od ukupnog broja poslanika i njezin mandat počinje da teče od momenta polaganja zakletve. Za predsjednika Srbije biće izabran kandidat koji je dobio većinu glasova birača koji su glasali ili se održava drugi krug izbora u roku od 15 dana od dana prvog glasovanja na kojem sudjeluju dva kandidata koja su dobila najveći broj glasova u prvom krugu izbora. Eventualni drugi krug izbora za predsjednika biti će održan 20. svibnja.
Građani Srbije koje žive u SAD, Kanadi i Velikoj Britaniji danas će glasati na predsjedničkim i parlamentarnim izborima, dok će birači upisani u posebne evidencije u drugim zemljama svijeta glasovati kada i Srbija, 6. svibnja.
Birači će u Velikoj Britaniji, Kanadi i SAD glasati od 7.00 do 20.00 sati po lokalnom vremenu, prenose beogradski mediji.
Birači u Austriji, Belgiji, BiH, Italiji, Južnoafričkoj Republici, Cipru, Libiji, Luksemburgu, Makedoniji, Rumuniji, Rusiji, Njemačkoj, Sloveniji, Francuskoj, Nizozemskoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Češkoj i Švaicarskoj glasati će 6. svibnja od 7.00 do 20.00 sati po lokalnom vremenu. Za glasovanje u inozemstvu na predsjedničkim i parlamentarnim izborima 6. svibnja biti će otvoreno 38 biračkih mjesta u 22 zemlje, što je duplo manje u odnosu na 2008. godinu. Ukupan broj biračkih mjesta u Srbiji i inozemstvu je 8.390, a na njima će moći da glasuje 6.770.013 birača./Srna/

Komentari:

No comment.

Šutnja

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna