Prof.dr.sc. Milenko Brkić postao akademik

Ovih dana je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u dijaspori (HAZU/D) objavila najnoviji Imenik članova Akademije, među kojima smo pročitali i ime našeg uglednog sveučilišnog profesora i društvenog djelatnika dr. Milenka Brkića.

HAZU/D je utemeljena 25. ožujka 1978. godine u Bazelu, u Švicarskoj. Inicijator utemeljenja bio je ogranak Matice Hrvatske u Švicarskoj, a utemeljitelji su ugledni hrvatski intelektualci, kulturni djelatnici i umjetnici diljem svijeta, poglavito iz Švicarske, Italije, Njemačke, SAD i drugih zemalja.

Temeljna zadaća Akademije je briga o Hrvatima i hrvatskom stvaralaštvu, predstavljanje Hrvata pred svjetskom javnošću i zaštita svih prava hrvatskog naroda, potom pronalaženje i okupljanje i zaštita kulturnog i povijesnog blaga, te umjetničkog i intelektualnog stvaralaštva.

HAZU/D je kroz suradničku djelatnost  pridružena članica Organizacije Ujedinjenih naroda za prosvjetu¸ znanost i kulturu – UNESCO, specijalizirane institucije UN koja je nastala s ciljem da putem odgoja, znanosti i kulture unaprjeđuje suradnju među narodima, na temelju pune ravnopravnosti.
Među inicijatorima i utemeljiteljima Akademije su i dvojica najuglednijih Hrvata, nobelovaca prof. dr. sc. Lavoslav Ružićka i prof. dr. sc. Vladimir Prelog.

Od zvučnijih imena među članovima nalazimo imena Dominika Mandića, Andrije Nikića i drugih iz BiH, a osim njih tu su i Vlado Gotovac, Franjo Kuharić, Franjo Tuđman, Ivo Tijardović, Ivo Robić, Ivan Raos, Zvonimir Šeparović i brojni drugi. Profesoru Brkiću iskrene čestitke. (Izvor: neznase.ba)

 

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna