Mladoženja uzeo prezime mlade

Odjelu za opću upravu u tijeku ove godine podneseno je 120 zahtjeva za promjenu osobnog imena, a jedan od netipičnih primjera je taj da je jedan supružnik pred matičarima općine Banja Luka uzeo prezime mlade, rekla je načelnica Odjela za opću upravu u Administrativnoj službi grada Biljana Birač, piše Glas Srpske.

"Oko 60 posto zahtjeva podneseno je zbog promjene imena, 39 zbog promjene prezimena, a svega jedan posto podnesenih zahtjeva odnosilo se na promjenu imena i prezimena građanina", kazala je Birač za "Glas Srpske". Prema njenim riječima, razlog za promjenu koje stranke najčešće navode u svojim zahtjevima je takozvano usklađivanje imena ili prezimena.

Kako ona navodi, događa se i da bračni supružnik, koji je izjavom datom prilikom sklapanja braka preuzeo prezime, pa poslije želi neku drugu varijantu, na primjer vraća se na prezime koje je korišteno prije sklapanja braka, zahtijeva korištenje dva prezimena...

Ona je naglasila da najmanji broj građana traži promjenu cjelokupnog osobnog imena iz razloga jer im se dosadašnje ne sviđa. "Spornim su se pokazali postupci za promjenu osobnog imena maloljetnoj djeci ukoliko se roditelji, koji ne žive u braku ili u zajedničkom kućanstvu, ne mogu sporazumjeti o promjeni imena djeteta. U postupak se tada uključuje Centar za socijalni rad", pojasnila je ona. U upravnom postupku za promjenu osobnog imena plaća se administrativna taksa od 32 KM. U slučajevima promjene prezimena, koje se po Zakonu u matične knjige evidentiraju prema izjavi građanina, na primjer kod priznanja očinstva, kod zaključenja i prestanka braka, u nekim slučajevima usvojenja i slično, ne naplaćuje se administrativna taksa.

 

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna