Od 01. studenog početi s isplatama mirovina prijevremeno umirovljenih pripadnika HVO-a i Armije BiH

Predsjednik F BiH Živko Budimir primio je jučer predstavnike prijevremeno umirovljenih pripadnika Armije RBiH i HVO-a koji su umirovljeni prema Zakonu o dopunama zakona o službi u oružanim snagama BiH, a kojima se ne isplaćuju mirovine, niti oni i njihove obitelji imaju zdravstvenu zaštitu te im nisu isplaćene otpremnine.

U spomenutom zakonu između ostalog, stoji da „pravo na prijevremenu starosnu mirovinu stiče, bez obzira na godine života i mirovinskog staža, vojnik koji je najmanje dvije godine do 23. 12. 1995. godine bio pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine, Hrvatskog vijeća obrane ili Vojske Republike Srpske, a koji se na dan 01. 01. 2010. godine nalazio u vojnoj službi, te mu, zbog nemogućnosti produženja, služba prestaje u skladu s ovim zakonom“
Unatoč zakonu, Federalni MIO / PIO ne isplaćuje mirovine ovoj populaciji, a zbog neformiranja vlasti na državnoj razini, ne isplaćuje im se ni dio novca koji se isplaćuje iz državnog proračuna.
Predsjednik Budimir im je dao svoju potporu, kazavši kako će inicirati da im se od 01. 11. počnu isplaćivati mirovine, a da se tijekom sljedeće godine, odnosno nakon formiranja Vijeća ministara, krene s isplatom zaostataka u 12 jednakih obroka.

 

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna