SKANDAL U Zagrebu se skupljali novci za obnovu samostana u Fojnici i Kraljevoj Sutjeci, a franjevci o tome ništa ne znaju?

Gvardijan Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici fra Nikica Vujica, demantirao je pisanje Josipa Muselimovića, uglednog mostarskog odvjetnika i predsjednika Matice hrvatske Mostar koji je nedavno javnost izvijestio o donatorskoj večeri u zagrebačkom hotelu 'Westin', organiziranoj povodom prikupljanja novca za obnovu samostana u Fojnici i Kraljevoj Sutjesci. Priopćenje grardijana fra Nikice Vujica prenosimo u cijelosti.

"U posljednje vrijeme u našoj BiH i njezinom okruženju događaju se stvari koje graniče s kaotičnom situacijom. Takvom neredu pridodajem i događaj o kome kao gvardijan Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici prvi put doznajem iz tiska, odnosno preko teksta Josipa Muselimovića "Blažena noć Bosne Srebrene" (Večernji list, utorak, 24. svibnja 2011., str. 28.-29.). To je događaj prikupljanja novca "za obnovu samostana u Fojnici i Kraljevoj Sutjesci", o čemu nitko od fratara u Franjevačkom samostanu u Fojnici ništa ne zna. Dakle, netko u ime nas, bez našeg dopuštenja ili barem suglasnosti, uopće bez našeg znanja, prikuplja novac za nepostojeći projekt. Nije istina da je Franjevački samostan u Fojnici u obnovi. Istina je da radimo na realizaciji projekta stručnog postava muzejskih eksponata. Do danas smo realizirali projekt galerije slika (stalni postav), te projekt stručnog sređivanja arhiva samostana (prvu fazu). Nadalje, započeli smo projekt sanacije i restauracije samostanske crkve. Planiramo, uz pomoć općine Fojnica urediti pristupne putove samostanu, što bi bio korak naprijed ka stvaranju uvjeta da posjetiteljima i turistima, kojih je svaki dan sve više, kvalitetno prezentiramo bogato kulturno-povijesno blago koje posjedujemo. "Nikica Valentić, domaćin večeri, ponosno je pozdravio nazočnu gospodu, kazao da su se odazvale sve pozvane osobe i da nas je na početku prijateljskog druženja 200, upravo onoliko koliko je i pozvao.

Dakle, nitko nije izostao i svatko je darivao franjevačke samostane u Fojnici i Kraljevoj Sutjesci.", navodi se, između ostaloga, u tekstu gosp. Muselimovića. Vrlo je čudno da gosp. Nikica Valentić nije razgovarao s fratrima Franjevačkog samostana u Fojnici, niti je koga informirao o tom događaju. Čini se da je nekomu bilo u interesu da se fratri samostana u Fojnici – u čije se ime organizira ovaj događaj – ne pojave na donatorskoj večeri. Zašto se tako radilo? Zašto je Samostan Fojnica (pa i Kraljeva Sutjeska – raspitali smo se kod sutjeških fratara, i oni također ne znaju ništa o tome) iskorišten za skupljanje novaca za projekt koji uopće ne postoji? Postavljamo i pitanje: je li bilo još takvih donatorskih večeri (bez medijskog pokrivanja) na kojima su u ime samostana u Fojnici skupljani novci i gdje su ti novci nestali? Tko to u ime našega samostana prikuplja novac? Mislim da bi se gosp. Valentić trebao zapitati kako radi i iskorištavaju li ovim njegov rad "neki" koji ne žele dobro ovom samostanu niti BiH, kojima je komotno živjeti u situaciji ''grijeha struktura''.

Na kraju svoga teksta u Večernjem listu gosp. Muselimović piše: "Iza nas je ostala večer za pamćenje i za nauk mnogima." Pa, slažemo se da ovaj događaj, u kom se skuplja novac za nepostojeći projekt obnove samostana u Fojnici i o kom fratri Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici ne znaju ništa, jest za pamćenje i za pouku svima – kako se i na koji način organiziraju donatorske večeri i gdje ti novci odlaze", stoji u priopćenju gvardijana Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici.

 

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna