U Pologu otkriven spomenik u znak sjećanja na zaustavljanje JNA tenkova '91.

U mjestu Polog kod Mostara otkriveno je spomen obilježje u znak sjećanja na zaustavljanje pohoda JNA tenkova iz Mostara prema Kupresu.Spomenik, kameni križ koji predstavlja i "ježa" za zabranu prolaska, autora Anđelka Mikulića, otkrio je mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić i načelnik Općine Široki Brijeg Miro Kraljević te autor spomenika.

Među brojnim gostima i uzvanicima, bili su i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, ministar pravde BIH Bariša Čolak, saborski zastupnik Rade Bošnjak, predsjednik GO HDZ-a Mostara Denis Lasić te predstavnici crkve i sudionici svibanjskih događaja te 1991.

Gradonačelnik Mostara, između ostalog, kazao je da koloni JNA i vojnicima nije dopušten prolazak, ali im nije "nedostajala dlaka s glave". "Nije pala krv, kao što je to bilo s nekim drugim kolonama u gradovima koji su slovili kao simboli bratstva i jedinstva", kazao je Bešlić, aludirajući vjerojatno na bivšu Dobrovoljačku ulicu u Sarajevu.

"Kao i tada, sudeći prema onome što nam se događa danas, kada se gazi grubo naša izborna volja, i kada nam je još jedanput namijenjena sudbina da nas se uništi materijalno i duhovno, upitno je naše postojanje na ovim kamenitim prostorima. Kako nam se to ne bi dogodilo potrebno nam je zajedništvo i jedinstvo cijeloga hrvatskog naroda!" rekao je Bešlić obraćajući se nazočnima.

Širokobriješki načelnik podsjetio je kako su nenaoružani stanovnici Pologa, Knešpolja, Širokog Brijega, Mostara i ostalih hrecegovačkim mjesta mjesta hrabro stali ispred tenkova JNA ne dopustivši im prolaz, dok se sam autor spomenika, Anđelko Mikulić suptilno osvrnuo da današnja politička previranja, uspoređujući ih s onim od prije 20 godina. "Hrvatski narod tada bio poput ježa, miran i nenaoružan, ali spreman da se oštrim bodljama suprotstavi svojim neprijateljima. I dana Hrvati imaju neprijatelje samo se oni služe drukčijim i podlijim metodama, za razliku od onih koju su koristili prije dvadeset godina u napadu na Hrvate", kazao je Mikulić. (republikainfo.com)
 

Komentari:

No comment.

Ratovanje tuđom djecom

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna