Lijanović: Donijeti razvojni proračun, ne umanjivati davanja braniteljima i siromašnim

Premijer F BiH Nermin Nikšić sastao se danas s predstavnicima saveza i udruženja osoba s invaliditetom FBiH, te udruženja, saveza i organizacija braniteljskih populacija FBiH. 


"Predstavnici Vlade su pružili ruku ovim udruženjima i rekli da ćemo svi podnositi teret reformi i ušteda, ali da ove organizacije, odnosno populacije neće biti prve i jedine preko čijih će se leđa teret ušteda ostvarivati“, kazao Nikšić. "Naš je cilj zadržati razinu izdvajanja za ove kategorije iz prošle godine", izjavio je federalni ministar za pitanja boraca i invalida domovinskog rata Zukan Helez.

Vladin plan je da u narednom periodu, uz ostalo, sagleda potrebe i zahtjeve svih kategorija čija su primanja vezana uz proračun, te predloži njegov rebalans.

Predstavnici ovih udruženja su na sastanku s premijerom, zamjenicima premijera, Jerkom Ivankovićem Lijanovićem i Desnicom Radivojevićem, i resornim ministrima ukazali na probleme i teškoće ovih organizacija i dogovoreno je da se sva pitanja rješavaju zajednički, u partnerskom odnosu.

„Proračun Federacije BiH mora biti razvojan, ali i socijalan pogotovo kada su u pitanju oni najugroženiji. Pri tome prvenstveno mislim na branitelje, invalide, ali i umirovljenike, te vojsku nezaposlenih.  Na žalost, previše je onih koji su zbog loših politika, svih ovih godina, egzistencijalno ugroženi i o njima moramo voditi najviše računa. Proračun je, zbog kratkoće vremena, prihvaćen od strane bivše Vlade, no uskoro ćemo zbog toga morati pristupiti njegovom rebalansu kako bi bio u realnim okvirima i u potpunosti u interesu građana“, izjavio je dopremijer FBiH Jerko Ivanković Lijanović.

Komentari:

No comment.

Glasajte zbog nas

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna