Ashton: EU preuzima odgovornost za BiH, za kočničare pripremamo sankcije

Catherine Ashton, visoka predstavnice EU-a za vanjsku politiku i sigurnost, u svom izvješću s 3078., sjednice Vijeća Europe od 21.ožujka, najavila je pojačanu nazočnost EU-a u BiH.

 

Vijeće Europe, između ostalog, potvrdilo je i punu potporu visokom predstavniku u BiH, Valentinu Inzku u ispunjenju uvjeta i ciljeva za zatvaranje Ureda OHR-a. Razmatrana je i mogućnost preustroja međunarodne nazočnosti u BiH, što uključuje i preseljenje Ureda OHR-a.

Bruxelles je ponovio nedvosmislenu predanost europske budućnosti Bosne i Hercegovine, a u tom pravcu ići će i najavljena pojačana nazočnost EU-a u BiH. „Vijeće potvrđuje svoju nedvosmislenu predanost teritorijalnoj cjelovitosti Bosne i Hercegovine, kao suverene i jedinstvene države“, stoji u izvješću visoke predstavnice EU-a, u kojem je naglašena zabrinutost zbog kašnjenja u formiranju vlasti.

„Pozivam političke lidere BiH da odgovorno i u duhu kompromisa sudjeluju, kako bi se vlast što prije formirala na svim razinama, te pokrenuo proces žurnih reformi i postigao napredak na putu ka EU“, ističe Ashton. Vijeće drži prioritetnim donošenje Ustava u skladu s Europskom konvencijom o ljudskim pravima, što je ključno u ispunjenju obveza prema privremenom Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanu. Podsjeća se i na usvajanje Zakona o državnim potporama, pristupanju popisu državne imovine i ubrzanju reformi, što će pokazati opredijeljenost vlasti i političkih stranaka u procesu integracije u EU.

Vijeće naglašava važnost poboljšanja i jačanja učinkovitog funkcioniranja države i institucija, uključujući potrebne ustavne promjene, jer će BiH morati biti u stanju usvojiti, provesti i primjenjivati zakone i pravila EU-a.

„EU  privodi kraju pripreme za uspostavu jednog predstavnika EU-a u BiH , a koji će imati širok i uravnotežen set instrumenata u cilju maksimiziranja poticaja koje pruža EU, a u skladu s utvrđenim procedurama, što podrazumijeva
IPA financiranje te praćenje i podršku reformi i napretka kroz tijela osnovanih od strane Vijeća. Vijeće također ostaje odlučno podržati Daytonski / Pariški mirovni sporazum i podržava prijedlog visoke predstavnice Unije za vanjsku politiku i sigurnost na moguće korištenje restriktivnih mjera, kao i stalno praćenje provedbe reformi s ciljem procjene budućeg angažmana EU-a u BiH“, stoji u izvješću visoke predstavnice EU-a za vanjsku politiku i sigurnost. (republikainfo.com)

Komentari:

No comment.

Glasajte zbog nas

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna