Najsnažniji potres posljednjih godina: BiH uzdramana - epicentar 85 km sjeverozapadno od Sarajeva

Snažan potres od 5,1 stupnjeva po Richterovoj ljestvici pogodio je u subotu popodne područje u središnjoj Bosni te se osjetio u najvećem dijelu zemlje. Ovaj potres je najsnažniji zabilježen u posljednjih nekoliko godina u BiH.Pomjeranje tla registrirano je u 15:13 minuta po lokalnom vremenu, a epicentar se nalazio 85 kilometara sjeverozapadno od Sarajeva, odnosno preciznije, 14 kilometara od Turbeta, u centralnoj BiH.

Podrhtavanje tla osjetilo se u Sarajevu, Zenici, Bugojnu, Banjaluci, Gornjem Vakufu-Uskoplju, Travniku i okolnim mjestima, a EMSC-ova mapa pokazuje da se osjetilo i u nekim djelovima Hrvatske, javlja N1.

Prema podacima Hidrometeorološkog zavoda FBiH, magnituda potresa iznosila je 5,1 stupnjeva.

Potres je zabilježen na dubini od pet kilometara. Zasada nema informacija o nastaloj šteti. Jak potres uznemirio je i stanovnike Lašvanske doline, javlja Avazov reporter.

Kako ističe, potres je uz zaglušujući zvuk dobrano zaljuljao zgrade. Kako su javili čitatelji Avaza, najdramatičnije je bilo u Travniku, gdje su s krovova padali dimnjaci, a u mnogim kućama pukli su i zidovi.

Građani su vidno uznemireni i u strahu od novog podrhtavanja, a većina je napustila svoje domove i nalaze se na ulicama.

"Zidovi su se tresli, čula se buka. Bilo je jako i glasno"; "Užasno", neke su od prvih reakcija mještana Travnika, navodi N1. Ovaj potres je najsnažniji zabilježen u posljednjih nekoliko godina u Bosni i Hercegovini.


(Izvor: HINA/Agenceije)

Komentari:

No comment.

Lijepe li budućnosti!

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna