BiH zabranila ulazak svinjama iz Srbije

 

Ured za veterinarstvo BiH usvojio je Uputstvo o privremenoj zabrani uvoza određenih pošiljki mesa iz Srbije u BiH zbog sumnje na pojavu afričke svinjske kuge u toj državi.Time se zabranjuje uvoz domaćih i divljih svinja, mesa domaćih i divljih svinja, kao i proizvoda porijeklom od domaćih i divljih svinja koji nisu bili obrađeni na način da je sa sigurnošću uništen virus afričke svinjske kuge.

Kako je priopćeno iz Ureda za veterinarstvo BiH, zabrana je određena kako bi se spriječio unos afričke svinjske kuge iz Srbije u BiH.

To Uputstvo će biti na snazi sve do dobivanja službene informacije od strane nadležnih tijela Republike Srbije o prestanku sumnje na pojavu afričke svinjske kuge.

Uzročnik afričke svinjske kuge je DNA virus s ovojnicom koji spada u rod Asfivirusa iz obitelji Asfarviridae i jedini je poznati DNA arbovirus koji može inficirati beskičmenjake (krpelji roda Ornithodoros) i kičmenjake (porodica Suidae).

Srbija i Hrvatska su ranije ove godine naredile odstrel divljih svinja zbog bojazni od širenja te opasne bolesti.

Kako su već upozorili stručnjaci, afrička kuga svinja je posebno opasna jer za nju ne postoji cjepivo, te bi u slučaju njene pojave na farmama domaćih svinja te svinje morale biti ubijene jer je u pitanju virusno oboljenje.

Kako su upozorili, pojava ove bolesti bi mogla izazvati i štetu koja bi bila opasna po cjelokupnu ekonomiju jedne zemlje.

(Izvor: Nezavisne Novine)

Komentari:

No comment.

Birači, prasići, jagnjići

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna