Obilježeno 27. godina od ubojstva generala i vojnika HOS-a na Kruševu

Brojne Udruge HOS-a proistekle iz Domovinskog rata u BiH i Hrvatskoj, predstavnici Udruge udovica ŽZH-a, među kojima i ministar branitelja ŽZH mladen Begić, položile su vijence i upalile svijeće pred spomen obilježjem stradalim pripadnicima HOS-a na Kruševu kod Mostara. Na tom mjestu, gdje se tih ratnih godina nalazio punkt HVO-a, 9. kolovoza 1992. godine ubijeni su Blaž Kraljević, zapovjednik HOS-a i njegovih osam vojnika u pratnji: Osman Maksić, Šahdo Delić, Ivan Granić, Mario Medić, Vinko Primorac, Gordan Čuljak, Marko Stjepanović i Rasim Krasniqi. Nitko nije odgovarao za ovaj zločin koji se i danas naziva najvećom mrljom Domovinskog rata.Đapić: Ovo je pucanj u zajedništvo u BiH

Dan prije, u Gradskoj vijećnici u Ljubuškom održan je okrugli stol na temu 'Blaž Kraljević i HOS - 27 godina poslije', a svetom misom zadušnicom u mjesnoj crkvi u Kruševu, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod zajedničkog spomen obilježja svim poginuim hrvatskim braniteljima kod osnovne škole u Kruševu te na samom mjestu tragedije u Kruševu, danas je obilježena 27. godišnjica ubojstva zapovjednika HOS-a i njegove pratnje.

Anto Đapić, tadašnji povjerenik HSP-a za BiH i načelnik Glavnog stožera HOS-a, kazao je da je taj događaj bio pucanj u "jednu sjajnu i fantastičnu priču koja je bila posebno specifična za BiH".

"Nakon toga mnoge su se stvari promijenile nagore u odnosima u BiH, posebno prema položaju Hrvata u BiH. To je najveća mrlja Domovinskog rata gdje je ubijeno devet hrvatskih vojnika samo iz razloga što su imali drukčije političke poglede na budućnost i perspektivu BiH i to je bilo ne samo sramotno, nego i iznimno štetno za hrvatski narod u BiH", kazao je Đapić, pri tom ocijenivši da činjenica da još nitko nije odgovarao za ovaj zločin "samo govori o duhu vremena u kojem se živjelo, ali i danas živi".

"Ne trebamo se zavaravati - ta likvidacija se ne bi dogodila da nije bilo političkog odobrenja iz vrha Hrvatske i to je uistinu zločen bez presedana. Danas je sve drukčije u odnosu na to vrijeme, međutim, možemo govoriti da bi bilo puno drukčije i bolje da se to nije dogodio. Ovo je ratni zločin i on ne zastarijeva, a prilje ili poslije mora biti pravna završnica, a prije nje politička osuda. Ovo je bio pucanj u BiH i zajedništvo koje se gradilo preko postrojbi HOS-a. Ali, to je sada daleko iza nas i ono što nama preostaje da se ovakvim obilježavanjima govorimo kojim pravcem je trebalo ići, a kojim pravcem nismo smjeli", zaključio je Đapić.

 Bošnjak: Ovdje se klanjaju i oni koji su pucali u Kraljevića

I nekadašnji povjerenik HSP-a z BiH Mladen Bošnjak istaknuo je da se učinilo sve kako bi se zločin rasvijetlio, a počinitelji kaznili. Međutim, kako je rekao, pravda je izostala.

"Mi smo s pravne strane puno poduzeli kako bi se ovaj zločin rasvijetlio i bili kažnjeni počinitelji - od tužbe odvjetnika Antuna Miličevića iz Makarske koji je u ime HSP-a odmah 1992. podigao tužbu jer je ovdje te godine niste imali kome podnijeti, do saborskih istupa Ante Đapića, pitanja u Parlamentu FBiH koje je postavio Stannko Primorac ministru pravde, do istrage DORH-a, svih mogućih tužiteljstava u BiH, davali smo iskaze...ja ne znam što dalje, jednio da obitelji podnesu građanske tužbe. Ja sam izgubio iluziju da će se po tom pitanju nešto promijeniti", komentirao je Bošnjak.

On je rekao da je na Kruševu pucano ne samo u ljude, nego i u narod, državu i perspektivu BiH.
"Najviša dobit je što smo danas ovdje i što su oni koji su pucali i u mrtvog Blaža Kraljevića, došli konačno sebi i danas priznaju ovu žrtvu i ovdje joj se klanjaju. U pravnu državu ovdje ne vjerujem jer je to, kako svjedoči ovaj slučajn, nešto imaginarno", zaključio je Bošnjak.

Primorac: Ovo je obraz države BiH

Njegovo mišljenje dijeli i Stanko Primorac, nekadašnji nasljednik Blaža Kraljevića, a danas predsjednik HSP BiH.

"Ovo je obraz države Bih, tužiteljstva i istražnih organa. Ovdje je počinjen gnjusan zločin , ubijeno je 9 ljudi. Gotovo da se zna imenom i prezimenom tko je počinitelj - ništa se ne poduzima. Svake godine okupimo prijatelje, suborce, članove obitelji, podijelimo ocjećaje. Na žalost, država ništa nije učinila. Ovdje država polaže ispit, ispit polaže pravosuđe, istražni organi, ali i politika", rekao je Primorac.

Starčević: Vrijeme je kazniti zločince

Predsjednik HSP-a Hrvatske i gradonačelnik Gospića ovom prilikom je kazao da su HOS-ovci prvi otrpjeli i suprotstavili se velikosrpskoj agresiji. "Tada su HOS-ovci bili dobrodošli, bili su srce i duša hrvatskog naroda. Međutim, došla je naredba iz samoga vrha u Zagrebu, samoga vrha političkog vodstva Republike Hrvatske, da HOS-ovci smetaju, da HSP smeta uspostavi hrvatske države, što je najbezočnija laž i izdaja, veleizdaja. Francuzi su to riješili na jednostavan način: svoje izdajnike poslali su na giljotinu i riješili problem. Englezi su svoje poslali sa štrikom u konobu i rekli da im je tamo mjesto. Amerikanci su svojima 'dali' malo struje i za vijeke vjekova riješili se svojih izdajnika. Ali hrvati "njeguju" svoje izdajnike, šalju ih u Zagreb da bi nam rušili temelj hrvatske države i hrvatskog naroda. Zato nije ni čudo da smo danas tu gdje jesmo, faktični na izumiranju ne samo u BiH nego i u Hrvatskoj, rekao je ovom prigodom gradonačelnik Gospića.

On je poručio da je "vrijeme osuditi izdajnike koji su pričinili ovaj zločin u Kruševu i narodu obznaniti tko su bili nalogodavci, a tko izvršitelji".

"Moramo biti hrabri i prenositi istinu koja je potrebna hrvatskom narodu. Poručujem svima da je zajedništvo hrvatskog naroda  potrebnije nego ikada - nema opstanka hrvatske države bez opstanka BiH. Imamo blagodat da na ovom području imamo dvije suverene države - njegujmo ih i potpomažimo se. Ako bude jaka hrvatska država u Zagrebu i jamčila opstanak Hrvata u BiH, dakako da ćemo jamčiti i opstanak cjelokupnog hrvatskog nacionalnog korpusa. U protivnom, ako se ne prihvatimo samoodgovornosti, nestat ćemo s ovih prostora i povijest nam neće oprostiti", zaključio je Starčević.

 

/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Birači, prasići, jagnjići

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna