Odobren izvoz jaja za preradu iz BiH u Europsku uniju; Uskoro u EU idu i konzumna jaja

Bosni i Hercegovini odobren je izvoz jaja za preradu na tržište Evropske unije. Na sjednici Stalnog komiteta za bilje, životinje, hranu i hranu za životinje, odjela za kontrole i uvjete uvoza Europska komisija dala je „zeleno svjetlo“ za počatak izvoza i te vrste hrane iz BiH u EU.Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović ističe da je, nakon odobrenja izvoza pilećeg mesa, izvoz jaja još jedan uspjeh za bh.peradarastvo ali i cijelu prehrambenu industriju.

- Nakon naših višemjesečnih priprema uspjeli smo dobiti i ovu dozvolu Europske komisije. Ovo je značajan uspjeh jer će izvoz jaja povećati konkurentnost peradarskog sektora i ukupnu proizvodnju, ne samo jaja nego i cijele prehrambene industrije. Do sada se naime, u EU nije mogao izvoziti nijedan proizvod koji u svom sastavu sadrži jaja iz Bosne i Hercegovine. Ovim smo i taj problem otklonili i proizvođači kompozitnih proizvoda kao što su tjestenine, pekarski proizvodi i sl., sada mogu nesmetano izvoziti - istaknuo je Šarović. 

Konačno stavljanje Bosne i Hercegovine na listu zemalja kojima je odobren izvoz jaja za preradu, na tržište Europske unije, uslijedit će u sljedećim tjednima.

Nakon dobivanja dozvole za izvoz jaja za preradu planirano je i upućivanje zahtjeva za dobivanje dozvole za izvoz konzumnih jaja, a preduvjet je odobrenje plana kontrole salmonele. Odobrenje izvoza konzumnih jaja također se očekuje do jeseni, priopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

 

/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Lideri

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna