Napretkov koncert u čast 150. obljetnice trapističkog samostana Marija Zvijezda u Banja Luci

U večernjim satima, 21. lipnja 2019. u trapističkoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Banjoj Luci upriličen je svečani koncert, dar Središnje uprave Hrvatskog kulturnog društva Napredak u Sarajevu i podružnice u Banjoj Luci u povodu 150. obljetnice opatije i samostana redovnika trapista Marija Zvijezda koja se obilježava pod geslom: „Marija Zvijezda u Banjoj Luci, Europa u Bosni i Hercegovini“.U prostornoj i vrlo lijepoj trapističkoj crkvi okupili su se brojni slušatelji na čelu s biskupom banjolučkim mons. Franjom Komaricom i pomoćnim biskupom banjolučkim mons. Markom Semrenom, a nazočan je bio i izaslanik generalnog poglavara trapističkog reda iz Rima opat Dom Armando. Također su došli i brojni predstavnici društveno-političkog života iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske među kojima je bio i visoki predstavnik u BiH gospodin Valentin Inzo.

Sopran Vedrana Šimić, rodom iz Tuzle, i tenor Mario Filipović, rodom iz Brčkog, uz orguljsku pratnju Zadranina Edmunda Borića-Andlera, uljepšali su večer svim nazočnima svojim vrlo lijepim izvedbama djela posvećenih Gospi (Ave Maria, Salve Regina…) i Isusu (Agnus Dei, Pie Jezus…) poznatih glazbenika Puccinija, Mascagnija, Bizeta, Verdija, i Caccinija, a tijekom pjevanja tradicionalne popijevke „Rajska Djevo, Kraljice Hrvata“ pridružili su im se i svi nazočni u crkvi.

Na kraju koncerta predsjednik HKD Napredak prof. dr. Franjo Topić u svom kratkom obraćanju kazao je da su Središnja uprava i podružnica u Banjoj Luci, kojima su se pridružili i članovi ovog društva iz Zagreba, rado darovali ovaj koncert u povodu ove velike obljetnice.

Vrlo lijepo i s puno duše na kraju svega sopran Vedrana Šimić otpjevala je tradicionalnu pučku pjesmu posvećenu Blaženoj Djevici Mariji koju, između ostalih, pjevaju i vjernici hodočasteći u brojna svetišta u Bosni: „O Marijo, bolne duše likarijo“.

 

(Izvor: KTA)

Komentari:

No comment.

Lijepe li budućnosti!

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna