A NEZAKONITE MIGRANTE PROPUŠTAJU U FBIH BEZ 'LEGITIMISANJA'Šest policajaca oborilo starijeg čovjeka, stavili mu lisice i strpali u maricu

Novinar Slobodan Vasković objavio je video u kojem se vidi kako je nekoliko policajaca u Banja Luci opkolilo muškarca (61) koji im je odbio pokazati osobnu iskaznicu nakon što je u parku razgovarao s članom grupe Pravda za Davida. Napadnuti muškarac je Bruno Batinić, ujedno državljanin Švedske, a danas je napustio Banja Luku i vratio se u Švedsku.Na snimci se vidi kako su šestorica policajaca opkolili muškarca i njegovu suprugu te muškarca oborili na beton i stavili mu lisice na ruke, a potom strpali u maricu. Za to vrijeme ljudi okupljeni u parkiću između hrama Hrista Spasitelja i Palače RS-a glasno su prosvjedovali zbog načina na koji policija privodi muškarca, objavio je Vasković na svom Facebook proflu i blogu.

„Što to radite, pustite čovjeka, što je čovjek uradio. Sram vas bilo“, govorili su policajacima.

Naknadno se doznaje da se radi o Bruni Batiniću, a njegova supruga je izjavila da će kontaktirati Veleposlanstvo Švedske u BiH, jer su oni švedski državljani koji su u Banja Luku došli na odmor.

Nakon što su mu stavljene lisice Batinić je u Policijskoj upravi Banja Luka proveo dva sata, a potom je prebačen u Hitnu pomoć, a onda na pregled u Univerzitetsku bolnicu u Banja Luci.

Prema pisanju Žurnala.info, u UKC-u mu je zbog istegnuća vrata stavljena „kragna“ i konstatirane su ozljede glave i hematom na licu. Prvo je primljen na kardiologiju, a potom prebačen na neurokirurško odjeljenje. Zakazana mu je kontrola za sedam dana, ali je Batinić odlučio odmah se vratiti u Švedsku.

Njegova supruga Snježana kaže da se vraćaju kući da bi Bruno tamo uradio sve nalaze, jer se ne osjeća dobro, pošto „ne može upravljati rukama i ima problema s ramenom“.

Prevelika upotreba sile od strane policije RS nije prošla neopaženo ni u Švedskoj, pa tako tamošnji mediji pišu kako je njihov državljanin "umjesto proslave jednog od švedskih praznika, sada uhićen u gradu Banjaluci u Bosni i Hercegovini", prenosi portal 6uka.com pisanje inozemnih medija.

Tako švedski Expressen izdvaja: "Iznenada, nekoliko policajaca je skočilo i srušilo državljanina Švedske, koji ima oko 65 godina. Razlog: Odbio je pokazati svoju osobnu iskaznicu. Čovjek je uhićen i kasnije odveden u bolnicu zbog problema sa srcem. Umjesto proslave Midsummera kod kuće u Švedskoj, on je sada uhićen u gradu Banjaluci u Bosni i Hercegovini."

Inače, policajci su sinoć priveli šezdesetšestogodišnjeg Brunu Batinića koji je u Banjaluku došao sa suprugom na odmor.

Te večeri su se našli pored Hrama Hrista Spasitelja u centru grada, gdje su stali da porazgovaraju sa Ozrenom Perduvom iz Grupe Pravda za Davida, kada su prišli pripadnici MUP-a RS tražeći dokumente od Batinića.

On ih nije imao kod sebe i zatražio je obrazloženje zašto ga legitimiraju.

Nakon toga je oboren od strane petorice ili šestorice policajaca i odveden u "marici".

Batinić je kasnije pušten uz prekršajnu prijavu, ali je i on najavio tužbu.

Zbog pisanja medija o ovom slučaju, policija je istaknula da izvrću činjenično stanje te da je u uhićenju ozlijeđen jedan od njihovih kolega.

Kako bi sve bilo jasnije pogledajte snimku.

 

 


 

/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Birači, prasići, jagnjići

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna