Adidas izgubio svoje crtice pred Europskim sudom - mogu ih imati i drugi

Europski sud presudio je u srijedu protiv njemačkog proizvođača sportske opreme Adidasa u dugotrajnom sporu oko loga s tri pruge, zaključivši da nije dovoljno specifičan da bi uživao pravnu zaštitu. Adidas još uvijek može uložiti žalbu Europskom sudu pravde.Njemačka tvrtka za sportsku opremu registrirala je zaštitni znak 2014. za odjeću, obuću i pokrivala za glavu, rekavši da se sastoji od "tri paralelne ekvidistantne pruge jednake širine koje se primjenjuju na proizvod u bilo kojem smjeru". Međutim, to je osporila belgijska tvrtka Shoe Branding Europe, što je rezultiralo desetljeće dugim sporom.

Sud EU donio je prošle godine odluku da je zaštitni znak s dvije trake, onaj tvrtke Shoe Branding, ne može biti zaštićen jer, kako je navedeno u odluci, pruge su previše slične zaštitnom znaku Adidasa.

Prema riječima glasnogovornice Adidasa, stvar se odnosi samo na jednu specifičnu verziju logotipa od 3 pruge. Opsežna zaštita zaštitnih znakova za ostale oblike s tri pruge ostala je nepromijenjena, dodala je prije odluke.

Adidas je pred sudom morao dokazati da je oznaka u cijeloj Europskoj uniji stekla "razlikovni karakter" na temelju njegove uporabe, do te mjere da potrošači jasno poznaju Adidasov proizvod i mogu ga razlikovati od proizvoda druge tvrtke.

"Oznaka nije oznaka uzorka sastavljena od niza redovito ponavljajućih elemenata, nego obična figurativna oznaka",  pojasni je sud u odluci.

Sud je također odbacio Adidasovu tvrdnju da je logotip stekao poseban karakter korištenjem u cijeloj EU, ističući da je tvrtka proizvela samo relevantne dokaze u pet od 28 država članica.

Adidas još uvijek može uložiti žalbu Europskom sudu pravde, piše AlJazeera./Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Lijepe li budućnosti!

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna