SDA k'o fol zabrinuta što zastupnici primaju 6000 maraka, a ne rade, druge stranke ni ne glume zabrinutost

Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović uputio je inicijativu u kojoj traži da se državnim parlamentarcima obustave isplate plaća sve dok traje blokada rada državnog organa zakonodavne vlasti.


Mehmedović je podnio inicijativu u kojoj traži izmjenu Odluke Zajedničkog administrativnog povjerenstva oba doma Parlamentarne skupštine BiH u smislu da se zastupnicima, dok traje blokada rada Zastupničkog doma PSBiH, obustave isplate plaće za svaki mjesec u kojem se ne održi bar jedna sjednica Zastupničkog doma PSBiH, kao i svim zastupnicima koji u tekućem mjesecu ne nazoče barem jednom zasjedanju.

Parlamentrana skupština BiH još uvijek nije formirala stalna radna tijela, odnosno parlamentarna povjerenstva. To znači da još uvijek nije formirana ni Zajedničko administrativno povjerenstvo koje bi razmatralo Mehmedovićevu inicijativu.

Ovakva inicijativa uslijedila je nakon višemjesečnih blokada državnog organa zakonodavne vlasti. Naime, Zastupnički dom PSBiH od dana konstituiranja do danas nije održao nijednu sjednicu, a samim tim nije usvojio nijedan akt u javnom interesu. Tijekom svih mjeseci nerada državni parlamentarci redovno su primali enormno visoke plaće i sve ostale naknade koje im pripadaju u skladu sa Zakonom o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine.

Parlamentarna skupština BiH nalazi se u blokadi zbog odluke zastupnika iz reda SNSD-a da ne sudjeluju u radu državnog organa zakonodavne vlasti sve dok Zoran Tegeltija ne bude imenovan za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Prije Mehmedovića problem isplata plaća neaktivnim parlamentarcima problematizirao je predsjednik SDA i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović. On je još u svibnju izjavio kako Parlamentarna skupština BiH košta građane 63 tisuće KM dnevno.

"Ljudi dobivaju plaće i razne dodatke u iznosu od pet ili šest tisuća KM, a ne dolaze na posao. Morat će se naći mehanizmi koji će natjerati ljude da rade. Unutar nas neće biti snage za to, a SDA će naravno biti za to da se ne dobiva plaća ukoliko neko ne dolazi na posao, da se izgubi položaj člana Parlamentarne skupštine BiH ukoliko parlamentarac tri puta ne dođe na sjednicu pa da onda na njegovo mjesto dođe neko tko hoće da radi. To neće biti spremni drugi. Mislim da će to morati učiniti međunarodna zajednica", izjavio je Izetbegović, piše Klix.

Komentari:

No comment.

Mačke u frižideru...brrr

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna