U Sarajevu ispred OHR-a potkovali konja Milana

Aktivisti udruženja "ReStart" danas su pred zgradom Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) u BiH simbolično izvršili proces potkivanja konja, a sve kako bi skrenuli pozornost visokom predstavniku Valentinu Inzku da u skladu sa svojim ovlastima reagira na aferu "Potkivanje", u koju je izravno uključen predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija i inspektor SIPA-e Marko Pandža.Konja kojeg su danas doveli ispred zgrade OHR-a aktivisti su nazvali Milan, a procesu potkivanja u sarajevskoj ulici Zagrebačka pored aktivista nazočio je i veliki broj novinara, izvješćuje Klix.ba.

Potkivanje je uslijedilo kao odgovor na aferu "Potkivanje" u koju je uključen predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija. Aktivisti od visokog predstavnika Valentina Inzka traže reakciju i opravdanje uloge međunarodne zajednice u BiH.

Valentina Inzka vide kao posljednju instancu koja može "presjeći" aferu u koju je uključen Tegeltija s obzirom na to da je Prvostupanjska disciplinska komisija 3. lipnja odbacila disciplinsku tužbu protiv predsjednika VSTV-a. Aktivisti su upozorili i na visok stupanj korupcije u bh. pravosuđu navodeći da je afera "Potkivanje" očiti primjer korupcije.

Nakon uspješno provedenog procesa potkivanja konja, preko puta zgrade OHR-a, pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo uzeli su podatke od aktiviste "ReStarta Stefana Blagića". On je novinarima kazao kako su policajci tražili informacije koje se odnose na osobne podatke i da mu nije jasno zbog čega su to učinili.

"Tek ćemo vidjeti hoće li biti neka kazna. Policajac mi je rekao da može javiti svojim kolegama da nećemo ići pred VSTV, a nakon čega mi je uzeo podatke", kazao je Blagić.

Prema ranijim najavama nakon OHR-a, aktivisti su planirali konja Milana odvesti i pred zgradu pravosudnih institucija države BiH, a u kojoj se nalazi i kabinet predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije, što sada ipak neće učiniti.


(Izvor: Klix.ba)

Komentari:

No comment.

Republika

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna