Mostarka podnijela kaznenu prijavu protiv Dodika zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje

Aktivistica iz Mostara, Amna Popovac, podnijela je kaznenou prijavu Tužiteljstvu BiH protiv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.Popovac kaže kako je Dodik tijekom svoje posjete Mostaru 9. travnja ove godine kao predsjedavajući Predsjedništva BiH, dakle kao službena osoba, koristio jezik mržnje, potpuno svjestan da na taj način može potaknuti i navesti na nasilje ili širiti mržnju. Radilo se o govoru kojim se stigmatiziralo, crnilo ili huškalo na određenu društvenu grupu, u ovom slučaju na bošnjački narod, što nije spojivo sa slobodom govora i što jasno krši tuđa prava, izvješćuje Klix.ba.

"To je nespojivo i s ravnopravnošću, kao osnovnim načelom življenja u jednom društvu. Gospodin Dodik je izjavio da su u posljednja tri mjeseca održani sastanci, a s ciljem popisivanja vojno sposobnih Bošnjaka i njihove profilacije u smislu gdje su bili i što su radili tijekom rata. Kazao je i kako su se navodno evidentirali i Bošnjaci koji nisu vojno obučeni, a s ciljem da se i oni pripreme za eventualnosti", podsjeća Popovac.

U prijavi je navedena i Dodikova izjava o proizvodnji oružja i streljiva u Federaciji BiH, uz tvrdnje da to također kontroliraju Bošnjaci.

"Na taj način izašao je iz okvira svojih ovlasti. On bi kao predsjedavajući Predsjedništva BiH trebao brinuti o vanjskim poslovima zemlje, imenovati veleposlanike, predstavljati državu pred međunarodnim organizacijama i slično", dodaje te navodi kako od Tužiteljstva traži da što je moguće prije otvori istragu i provede je u skladu sa zakonom, te podigne optužnicu i zastupa je pred sudom.

Popovac pojašnjava kako je prekršen Zakon o kaznenom postupku, točnije članovi 214. i 215. spomenutog akta.

"Potpuno je jasno da je osoba koju sam prijavila potpuno razumjela moć svoje propagande. Znao je i da ima utjecaj na brojne osobe u BiH i šire, te da će simpatizeri njegove ideologije te riječi shvatiti ozbiljno. One, jasno, prosječnog slušatelja mogu potaknuti na nasilnu reakciju. Shvaćao je pritom i vjerojatnoću da će se kao posljedica prenošenja poruke pojaviti širenje mržnje na nacionalnoj osnovi. Koristio je pritom i tehnike uvjeravanja poput straha, viktimizacije, ponavljanja i negativnog stereotipa koji predstavlja poznate propagandne tehnike. Vrijeme je da izabrani dužnosnici u BiH počnu svoje znanje i energiju koristiti za izgradnju zemlje i bolje budućnosti, a ne da nas širenjem mržnje i straha vraćaju u tešku prošlost", zaključuje Popovac.

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna