Nižu se milijunske presude u korist Općine Prozor-Rama

Na adresu općine Prozor – Rama ovih dana je pristigla jedna iznimno važna presuda. Riječ je o drugostupanjskom rješenju Županijskog suda u Mostaru po tužbi Općine prema J.P. Elektroprivreda HZ HB Mostar za pravičan, zakonit obračun naknada koje dobiva temeljem  posebnog Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda poduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacijskih objekata.Poznato je da načelnik općine Prozor-Rama, dr. Jozo Ivančević, već dulje vremena dokazuje da elektroprivredna poduzeća trebaju uplaćivati iznos koji je utvrđen u zakonu i koji treba usklađivati i sa rastom proizvodnih cijena električne energije. Nakon neuspjelih dogovora sa čelnicima elektroprivrednih poduzeća, pristupilo  se tužbama putem suda. Prve tužbe pokrenute su još početkom 2013. godine.  Za obje tužbe (Elektroprivrede BiH Sarajevo i Elektroprivrede HZ HB Mostar) presuđeno je u korist općine Prozor – Rama.

Nakon tih presuda Elektroprivreda BiH Sarajevo pristupila je dogovaranju sa Općinom, prihvatila općinske stavove i i nastavila do danas uplaćivati korigirani iznos, čime je izbjegla daljnje tužbe i plaćanje kamata.

Međutim, u Elektroprivredi HZ HB Mostar su se oglušili o pozive za dogovore te su sve prepustili novim sudskim procesima. Najnovija presuda Županijskog suda u Mostaru kao drugostupanjskog suda pokazala je da općina Prozor – Rama u cijelosti u pravu pri traženju zakonite i pravične naknade.

„Mi nismo nimalo sumnjali u presudu u korist Općine, te smo iznos koji je presuđen, uključili u proračun za ovu godinu  i kao takvog smo ga i usvojili“, izjavio je načelnik Ivančević Ramskom Vjesniku. Istaknuo je da će ta sredstva biti utrošena u kapitalne projekte Općine, za što su planirali utrošiti oko 16 milijuna KM ove godine.

Presudom koja je ovih dana donesena na Županijskom sudu u Mostaru obuhvaćeno je razdoblje od 1.1.2014. do 31.5.2016. godine u iznosu od 5 milijuna KM.  S obzirom da je „stari“ način obračuna, s kojim se ne slaže općina Prozor – Rama i zbog kojega podnosi tužbe, nastavljen sve do današnjeg dana, može se očekivati da će čelnici Elektroprivrede HZ HB Mostar napokon odlučiti zatražiti razgovor sa Načelnikom i suradnicima kako bi se slijedeći obračuni i uplate naknada vršili na zakonski prihvatljiv način, čime bi se izbjegle i (po Elektroprivredu vrlo štetne) kamate.

(Izvor: Ramski Vjesnik)

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna