Komemoracija u Bleiburgu samo sa vjerskim obilježjima

Počasni bleiburški vod u priopćenju je pozvao Hrvate iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i cijeloga svijeta da dođu na Bleiburško polje i na taj način pokažu neslomljivu privrženost uspomeni na žrtve Bleiburga i Križnog puta, izvješćuje HINA.Nakon potrebnih konzultacija s Hrvatskom biskupskom konferencijom (HBK) kao suorganizatorom u liturgijskom dijelu i Hrvatskim saborom kao pokroviteljem komemoracije na Bleiburgu te mjerodavnim austrijskim vlastima zaduženim za njezino odobravanje i nadzor te potporu prilikom provedbe, iz Počasnoga bleiburškog voda (PBV) izvijestili su u utorak da je pronađeno rješenje kako je i planirano - da se u subotu, 18. svibnja na Bleiburškom polju održi komemoracija s vjerskim obilježjem. Počasni bleiburški vod u priopćenju je pozvao Hrvate iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i cijeloga svijeta da dođu na Bleiburško polje i na taj način pokažu neslomljivu privrženost uspomeni na žrtve Bleiburga i Križnog puta, prenosi HINA.

Istodobno, Počasni bleiburški vod pozvao je sve štovatelje uspomene na bleiburške žrtve i žrtve Križnog puta koji namjeravaju u svibnju doći na Bleiburško polje da se pridržavaju svih normi ponašanja na vjerskom skupu, zakona i propisa austrijske države te uputa PBV-a o kojima će, kao i svake godine, pravodobno i detaljno izvijestiti.

Povodom 74. obljetnice bleiburške tragedije, a vezano za odluku biskupijskog administratora Biskupije Gurk u Klagenfurtu o neizdavanju odobrenja Hrvatskoj biskupskoj konferenciji da jedan od hrvatskih biskupa predvodi misno slavlje, iz Počasnog bleiburškog voda istaknuli su da u cijelosti podupiru izjavu HBK kao odgovor na spomenutu odluku te izražava zahvalnost hrvatskim biskupima na čelu s predsjednikom HBK mons.

Želimirom Puljićem, nadbiskupom zadarskim, na dosadašnjoj suradnji na obilježavanju te velike tragedije hrvatskog naroda, s uvjerenjem da će se to obilježavanje nastaviti bez obzira na potpuno neočekivane probleme izazvane odlukom biskupijskog administratora Biskupije Gurk u Klagenfurtu.

Počasni bleiburški vod u priopćenju, koje je potpisao voditelj Predstavništva u Republici Hrvatskoj Bože Vukušić, također je zahvalio Hrvatskom saboru s njegovim predsjednikom Gordanom Jandrokovićem na čelu na pokroviteljstvu nad komemoracijom te na sufinanciranju njezine pripreme i provedbe, a posebice na razumijevanju i potpori u novonastaloj situaciji.

Dnevnik Nove TV doznaje: Austrijska biskupska konferencija raspravljat će o zabrani mise na polju kod Bleiburga

Zabrana održavanja mise na Lojbaškom polju pored Bleiburga uzburkala je duhove u Hrvatskoj. "Misa na polju pored Bleiburga postala je dio manifestacije koja se politički instrumentalizira i dio je političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju povijesti", stoji u pismu koje je potpisao tajnik biskupije u Klangenfurtu, monsinjor Engelbert Guggenberger.

Iz Austrijske biskupske konferencije na upit Dnevnika Nove TV odgovorili su na upite kakav je njihov stav o toj zabrani te slažu li se s njome.

"Očekuje se da će se Austrijska biskupska konferencija pozabaviti ovim pitanjem tijekom plenarnog zasjedanja idućeg tjedna (18. - 21. ožujka). Na zasjedanju će sudjelovati i dijecezanski upravitelj biskupije Gurk, mons. Engelbert Guggenberger. Kao što znate, biskupija Gurk je zakonski odgovorna za dopuštenje mise 18. svibnja na Lojbaškom polju, a ne biskupska konferencija.

Kardinal Christoph Schönborn, predsjednik biskupske konferencije, nakon plenarnog zasjedanja održat će 22. ožujka u 10 sati konferenciju za novinare na kojoj će iznijeti koja su promišljanja biskupa. Za pretpostaviti je da će kardinal u ime biskupske konferencije tada, i ne prije toga, dati svoje mišljenje".

Podsjetimo, danas su iz Počasnoga bleiburškog voda, organizatora komemoracije u Bleiburgu, izvijestili da je nakon potrebnih konzultacija s Hrvatskom biskupskom konferencijom kao suorganizatorom u liturgijskom dijelu i Hrvatskim saborom kao pokroviteljem komemoracije na Bleiburgu te mjerodavnim austrijskim vlastima zaduženim za njezino odobravanje i nadzor te potporu prilikom provedbe, pronađeno rješenje kako je i planirano. Slijedom toga, najavili su da će se u subotu, 18. svibnja na Bleiburškom polju održati komemoracija s vjerskim obilježjem.

Bože Vukušić, glavni tajnik Počasnog bleiburškog voda, kazao je da će se "pojedinosti dogovoriti naknadno, nakon što Hrvatska biskupska konferencija i Austrijska biskupska konferencija postignu dogovor oko toga"./Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Ratovanje tuđom djecom

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna