Unuk Draže Mihailovića osniva muzej posvećen ratnom zločincu

U Beogradu se predano radi na osnivanju muzeja posvećenog vođi četničkog pokreta i ratnom zločincu Draži Mihailoviću.Pokretač inicijative je unuk zločinca Vojislav Mihailović i grupa njegovih istomišljenika. Smatraju sramotnom činjenicu da sedam desetljeća nakon smrti Mihailovića nisu rasvijetljene ni okolnosti smaknuća, ni njegovo posljednje počivalište.

Ideja je da se na jednome mjestu sakupe generalovi osobni artefakti, dokumenti i literatura posvećena njegovoj borbi, prenosi Slobodna Dalmacija.

Muzej bi trebao biti smješten u kući u kojoj je Mihailović s obitelji živio prije rata: u Bregalničkoj 24 u Beogradu. Draža Mihailović je službeno rehabilitiran odlukom beogradskog Višeg suda iz 2015. godine.

Vojislav Mihailović najavio je osnivanje zaklade koja bi prikupljala novac za održavanje muzeja. Akademik Matija Bećković, poznati ideolog velikosrpstva i autor poeme „Ćeraćemo se još!“, već se nominirao za jednu od stožernih funkcija.

Dražin unuk Vojislav uvjeren je da će budući muzej, osim Srbima, biti jako interesantan i stranim turistima. Građu su, tvrdi, tek počeli prikupljati, a već se plaše da neće imati dovoljno mjesta za deponiranje svih izložaka: od stotina knjiga, preko tisuća fotografija, do video i audiozapisa sa suđenja.

Formiranje Dražina muzeja, svojevrsnog pandana Kući cvijeća na Dedinju, veoma aktivno zagovaraju čitave divizije srpskih povjesničara, a prešutno ga podupiru i institucije Vučićeve Srbije, tvrdi Slobodna Dalmacija.

 

/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Šutnja

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna