NI VREĆA BRAŠNA Mirovine za siječanj stižu uvećane za 3.2 posto

Objavljeno Petak, 22 Veljača 2019 13:22

Vlada Federacije BiH je na današnjoj hitnoj sjednici, održanoj u Sarajevu, donijela Odluku kojom utvrđuje povećanje iznosa najniže mirovine za 3,2 posto, počevši od 1. siječnja 2019. godine.

 


Za realizaciju ove odluke, koja stupa na snagu danom donošenja i bit će objavljena u "Službenim novinama FBiH", zadužen je Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

Odluka je donesena nakon što je Federalni zavod PIO 8.1.2019. godine dostavio obrazloženje u kojem je navedeno da je trenutno financijsko stanje ovog zavoda veoma povoljno, sa izraženim pozitivnim trendovima.

Prema prikazanom financijskom stanju Federalnog zavoda i procijenjenom iznosu potrebnih sredstava za povećanje najnižih mirovina za 3,2 posto, a imajući u vidu rast BDP-a, utvrđeno je da postoje realne financijske mogućnosti za njihovo povećanje.

Članom 81. Stav 3. Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, predviđeno je da Vlada Federacije BiH može posebnom odlukom, ukoliko utvrdi da postoje financijske mogućnosti, izvanredno povećati iznos najniže mirovine u postotku koji iznosi najviše do stope rasta realnog bruto domaćeg proizvoda u prethodnoj godini.

Kako je istaknuto u obrazloženju, za provođenje ove odluke nisu potrebna dodatna financijska sredstva iz proračuna Federacije BiH.

/Republikainfo.com/

Komentari:

Download SocComments v1.3